• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

Taller sobre com rentar, aclarir i filar la llana de manera tradicional

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, organitza un taller de tècnica tradicional que ensenyarà com rentar, aclarir i filar la llana. El taller començarà el pròxim 26 d'abril a les 17 hores a les Escoles des Cap. Les places són limitades i les inscripcions romandran obertes fins al 13 d'abril. Les persones inscrites rebran un correu electrònic de confirmació.

31 de març de 2022
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

cartell 2022 taller trad

Primera passa per executar la intervenció al cementeri per identificar les restes mortals de les 58 víctimes de la Colònia Penitenciària

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que aquest mes s'ha donat la primera passa per executar la intervenció al cementeri de Formentera que té com a objectiu localitzar, exhumar i identificar les restes mortals de les 58 víctimes documentades de la Colònia Penitenciària de Formentera, penal franquista que va funcionar vora l'estany des Peix entre 1940-1942.

Així, el passat 8 de febrer, es va dictar resolució de la conselleria de Benestar Social per autoritzar l'exhumació de les tombes i restes cadavèriques ubicades al Pati 2 del Cementeri Municipal de Formentera (BOIB núm. 23/2022, de 12 de febrer). Des de la publicació al BOIB es va obrir un període de consulta i exposició pública de l'expedient administratiu, que estarà obert fins al dia 15 de març.

Cal recordar que el projecte d'intervenció en el dit fossar està redactat per la doctora Almudena García-Rubio Ruíz, de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, en el marc del Tercer Pla de Fosses 2021-2022 impulsat per la Conselleria de Transició Energètica, Sector Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears.

23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L'Arxiu del Consell de Formentera estrena sala de consulta i amplia horaris i serveis

foto 2022 arxiu BLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, acompanyades de la responsable de l'Arxiu, Jahmila Canale, han presentat avui el nou espai i sala de consulta de l'Arxiu del Consell, ubicada al passatge del Llaüt Verd, en un lateral del mateix edifici del Consell.

Ana Juan ha mostrat la seva satisfacció per poder estrenar la sala de consulta i "per la feina que s'està portant a terme des de l'àrea de Patrimoni en atracar l'Arxiu a la ciutadania i que aquest esdevingui un servei a l'abast de tothom". Juan ha recordat que "la documentació que tenim a l'Arxiu és part de la nostra història i, com a tal, hem de tractar-la i cuidar-la. Hem de reivindicar l'Arxiu com una eina per portar a terme treballs d'investigació i documentació sobre Formentera", ha assenyalat la presidenta.

Reglament, inventari i digitalització

Per la seva part, la consellera de Patrimoni ha assenyalat que actualment l'Arxiu es troba en fase d'anàlisis de les sèries documentals per finalitzar el quadre de classificació i "posteriorment elaborar una guia i inventaris que puguin ser a l'abast de tothom". Al mateix temps, Raquel Guasch, ha subratllat que s'està treballant en un reglament que reguli el servei i reculli els principis arxivístics i de conservació preventiva. En aquest sentit, s'estan impulsant mesures per crear unes condicions òptimes per als documents i es vol digitalitzar la documentació. "En definitiva, l'objectiu és que la informació sigui, a partir d'ara, més accessible per a totes les persones que hi tenguin interès", ha incidit Raquel Guasch.

La responsable actual del servei, Jahmila Canale, ha explicat que a l'Arxiu es troba la documentació creada a partir de les funcions i competències de la institució, sobretot en la seva etapa on únicament tenia competències d'Ajuntament, del 1888 al 2007. També compta amb documents del Registre Civil i del Jutjat de Pau, que són alguns dels més antics. Hi ha, bàsicament, dues seccions dins de l'Arxiu: l'històric (fins a l'any 1980) i l'administratiu (de 1980 en endavant).

Un espai adequat de consulta

Pel que fa a les consultes rebudes, l'Arxiu en va rebre l'any 2021 dues-centes onze, cent quaranta-sis de les quals varen ser internes, mentre que el 2020 es varen rebre cent nou consultes. En aquest sentit, la consellera Raquel Guasch ha destacat que, precisament, "una de les prioritats que hem tengut des de l'àrea és la d'adequar l'espai de consulta per tal de fer més accessible l'Arxiu al ciutadà".

Entre els documents que es poden trobar a l'Arxiu, a banda dels propis de l'administració general, com ara actes de ple, llicències, mocions, etc., destaquen, per exemple, documents d'amillaraments (antics registres de propietaris i usufructuaris), els papers de la Junta Local de Llibertat vigilada de 1946 o un llibre copiador de receptes mèdiques (1936-1939). El document més antic que s'hi conserva és de 1807 i és la compravenda d'una propietat as Cap de Barbaria. En total, hi ha prop de 4.000 capses, és a dir, 49.100 metres lineals de documents en l'Arxiu. En l'actualitat, des de gener i durant sis mesos, també hi ha una treballadora contractada a través del programa SOIB Reactiva que està fent feina administrativa a l'Arxiu.

L'horari actual de consulta és de 8.30 a 14.00 de dilluns a divendres. S'atendrà amb cita prèvia escrivint un correu electrònic a arxiu@conselldeformentera.cat on s'haurà d'indicar quins documents es volen consultar.


23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tallers de cuina tradicional durant el mes de desembre

L'àrea de Patrimoni del Consell de Formentera i l'Associació Es Forn organitzen dos tallers de cuina tradicional per a aquest mes de desembre. El primer taller serà sobre el frit de matances i se celebrarà aquest dimecres 1 de desembre a les 19 hores. El següent serà sobre la salsa de Nadal, el 21 de desembre a les 17 hores. Ambdós tallers es faran a la cuina de l'IES Marc Ferrer.

Les places són limitades i les persones interessades han d’enviar un correu electrònic a coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat. Una vegada inscrites, rebran un correu electrònic de confirmació.

29 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 taller cuina tradicional

Exposició, conferències, música i testimonis audiovisuals de la II República a Formentera

expo 2a republica1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que el pròxim dimecres 1 de desembre, a les 19.00 hores, s'inaugurarà l'exposició "La Segona República a Formentera" al Centre Antoni Tur "Gabrielet". Aquesta mostra es complementa amb les actes que també es portaran a terme els dies 9 i 10 de desembre a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell". A més, la inauguració de la mostra, el pròxim dia 1, comptarà amb la participació d'Aires Formenterencs.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que aquest projecte "va néixer amb la voluntat de fer un exercici de memòria històrica i reivindicar els seus valors a l'illa". A més, ha afegit, "Formentera mereixia una mostra com aquesta amb material, testimonis i fins i tot cançons que ens recorden i visibilitzen una part essencial de la història de la nostra illa". La consellera també ha agraït "la implicació i l'enfeinada de recerca de totes les persones que han fet possible aquest projecte en el qual han estat treballant des de fa mesos".

La mostra ha estat comissariada per Manolo Oya i per dur a terme aquesta iniciativa es va constituir un equip d'assessorament històric. Així, aquest equip va iniciar feines de recerca amb una doble intenció: aconseguir material de cara a l'exposició i fer arribar documentació a l'Arxiu Històric i a l'Arxiu d'Imatge i So de Formentera. Han format part d'aquest equip d'assessorament: Santiago Colomar, Artur Parron, Carmelo Convalia, Toni Ferrer i Adrià Tur Homar, i han col·laborat en les feines de recerca Raquel Gonzàlez i Alfredo Montero.

L'exposició del Centre Antoni Tur "Gabrielet" mostrarà material gràfic i documentació sobre la II República i romandrà oberta fins al 15 de gener de 2022 en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 13 hores, i dijous, divendres i dissabtes, de 18 a 20 hores. La sala estarà tancada els diumenges i dilluns.

Els dies 9 i 10 de desembre s'han programat una sèrie de projeccions i xerrades a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" amb la següent programació:

El dia 9, a partir de les 18.30 hores, es faran dues projeccions, on es presentaran dos talls de les gravacions que es varen realitzar durant la feina de recerca, i que han aportat un material molt valuós: el testimoni sobre la biblioteca de Joan Colomar Torres, Joan Peret, a càrrec de Sonya Torres Planells, i les dues primeres cobles de la cançó sobre la Segona República recitades per Josep Escandell Ferrer, Pep d'en Jaume des Camp, que diverses fonts atribueixen a Bartomeu Castelló Mayans, Xomeu des Cafè.

Posteriorment, a les 19.30 hores, Santiago Colomar parlarà sobre el pla d'urbanització de la Savina, Plànol d'en Cinnamond, i la seua vinculació amb els inicis del turisme a Formentera.

El dia 10 de desembre, hi ha programades dues xerrades a partir de les 18.30 hores. A la primera, Isidor Torres reivindicarà la importància de la figura del mestre Lluís Andreu per a l'illa de Formentera; i Adrià Tur Homar ho farà sobre els orígens i la rellevància del pensament llibertari a Formentera i els moviments sindicals.

La consellera i el comissari de la mostra han volgut agrair també la col·laboració i les aportacions de Sonya Torres Planells, de la família de Vicent Serra Mayans, de la família de Josep Ferrer Tur, Pep Andreuet, i de la família de Bartomeu Castelló Mayans, Xomeu des Cafè.


27 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

expo 2a republica4

expo 2a republica5

Més articles...

Pàgina 9 de 15

9

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera