• Català
  • Castellano
  • English
No t'ofeguis en l'alcohol Notícies

No t'ofeguis en l'alcohol

‘No t’ofeguis en l’alcohol’, campanya destinada a prevenir el consum i la venda d’alcohol a menors de Formentera

foto 2021 alcohol CEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha posat en marxa la campanya ‘No t’ofeguis en l’alcohol’ que té com principal objectiu prevenir i retardar l’edat d’inici de consum d’alcohol entre els menors de l’illa, així com combatre la venda il·legal de begudes alcohòliques. La presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, i els tècnics de Benestar Social Sonia Mayans i Michael Romero han presentat avui en roda de premsa aquesta campanya que compta amb nombroses accions de prevenció i d’alternatives d’oci per als joves de l’illa.

Alejandra Ferrer ha assenyalat que aquesta campanya “és molt necessària per transmetre el missatge de conscienciació entre la població més jove i entre els seus pares i mares perquè tracta sobre el perill i els efectes nocius de l’alcohol entre els joves, però a més ofereix eines i alternatives d’oci”. La presidenta ha destacat que la campanya “requereix del suport de tota la societat; del món educatiu i empresarial, de les famílies i associacions i en general de tots i cadascun de naltros”. A més, ha agraït la participació dels protagonistes de la campanya, els joves, que han participat activament en la seva creació.

Dades de consum d’alcohol a l’illa
El conseller Rafael Ramírez ha destacat en la presentació en roda de premsa que aquesta campanya “neix des de la necessitat de combatre aquest problema que s’ha detectat fonamentalment entre els joves de l’illa”. El responsable de l’àrea de Benestar Social ha fet referència al darrer informe del centre d’Estudis de Conductes Addictives (Cepca) de l’any 2018, en el qual es reflecteix que el 85 % dels joves de l’illa han tengut la primera borratxera entre els 13 i els 15 anys. A més, el consum intensiu d’alcohol els últims 30 dies entre els joves és superior a Formentera que la resta del país. En aquest sentit, el conseller ha explicat que s’ha demanat al Cepca un nou estudi per a enguany i poder treballar amb dades més actualitzades.

“L’objectiu no és només prohibir i regular, també volem fomentar l’educació per la salut i la prevenció del consum abusiu d’alcohol i altres drogues, perquè la nostra responsabilitat com a adults és contribuir entre tots i totes a proporcionar un oci de qualitat lliure d’alcohol”, ha incidit el conseller Ramírez

La campanya impulsada des de l’àrea de Benestar Social compta amb la col·laboració d’altres àrees del Consell, de les forces i cossos de seguretat, comerços, pimes, centres educatius, famílies, clubs esportius... amb la finalitat d’aconseguir els objectius marcats i portar a terme iniciatives preventives dirigides als joves i als empresaris. Ramírez ha destacat la implicació dels empresaris i “el treball que estan desenvolupant els treballadors de l’àrea de Benestar Social”.

Primera ordenança per regular la publicitat i venda il·legal
Ramírez ha recordat que el Ple del Consell va aprovar l’any passat per unanimitat la primera ordenança de Formentera que regula la publicitat i venda il·legal de begudes alcohòliques. El conseller ha assenyalat que “l’alcohol és una de les tres drogues més consumides i amb més prevalença a l’illa i aquesta ordenança és una eina per regular i prevenir aquest consum indegut”.

Implicació dels empresaris locals
Un altre dels objectius d’aquesta campanya és combatre la venda il·legal de begudes alcohòliques i, per això, el Consell compta amb la col·laboració dels empresaris de l’illa, que a través de la Pimef de la Cambra de Comerç i de la Federació Hotelera s’han adherit a aquesta iniciativa. “Tenim la seva col·laboració perquè estam tots implicats en aquest objectiu i sabem de la importància dels establiments en la prohibició en la venda d’alcohol a menors”, ha destacat el conseller. El Consell ha presentat la campanya als empresaris als quals entregarà material informatiu per poder repartir-lo i fer difusió en els seus establiments.

La campanya: concurs i difusió
Per dissenyar la campanya, des de l’àrea de Benestar Social “es va implicar des d’un primer moment als joves de l’illa”, segon ha explicat el tècnic Michael Romero. Així, es va organitzar un concurs de dibuix entre l’alumnat de l’IES Marc Ferrer per triar la imatge i l’eslògan de la campanya. El jurat, compost per tècnics del Consell de Benestar Social, disseny i comunicació, va triar el dibuix dissenyat per Daniela Manrique i l’eslògan de Juan Camilo Gil. Els dissenys participants en aquesta campanya estan exposats al Casal de Joves fins al 30 de maig.

També seran els mateixos joves els que participaran en el repartiment de cartells pels establiments, a les taules de prevenció a les festes populars i altres esdeveniments. A més, s’ha elaborat material per repartir a les escoles d’estiu com ara camisetes, botelles i motxilles, es faran adhesius i xapes i s’ha encarregat una pancarta que es mostrarà en esdeveniments socials i esportius.

Formació per a joves, pares i mares i professionals
La tècnica de Benestar Social, Sonia Mayans, ha destacat “la importància de la formació entre els joves, els pares i mares i els professionals de la restauració i de l’educació”. Així, s’ha elaborat un fulletó amb informació i consells dirigits als pares i mares i s’han programat conferències. La primera d’aquestes serà precisament aquest dijous dia 20 dins del cicle Xerrades per a famílies. La xerrada “Adolescència i alcohol: què podem fer des de casa?” serà impartida per Otger Amatller, psicòleg especialitzat en atenció i prevenció del consum problemàtic de drogues, a les 17 hores a l’aula de formació del Centre d’Esports Nàutics de Formentera.

També s’han preparat diferents píndoles amb missatges de prevenció i conscienciació que es difondran per les xarxes socials i s’ha preparat una campanya publicitària.

En aquest sentit, la formació dels professionals també és una eina molt important i així s’han organitzat jornades de formació en prevenció, informació i formes d’actuar a professionals de l’àmbit no formal que treballa amb adolescents (directors de l’escola d’estiu, monitors de Casal de Joves i esportius i APIMA). La primera serà aquest divendres dia 21. També hi ha xerrades informatives a l’IES a càrrec de la policia tutora i l’educador social sobre l’ordenança que es va aprovar l’any passat.

18 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cons_aferssocials_1

infodrogues_1

atencio_dependencia_1

apneef 2018

aecc_1