• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Diada de Sant Jordi a Formentera amb música i llibres

Foto Joan miquel oliverEl Consell de Formentera, a través de l’àrea Cultura, Educació i Patrimoni recorda que aquest cap de setmana tindran lloc els actes centrals abans de la celebració de la Diada de Sant Jordi del proper dilluns 23 d’abril.

Dissabte de concerts de Sant Jordi: Intercanvi de bandes de música i Joan Miquel Oliver

El dissabte a les 17.30 h a la plaça de la Constitució hi haurà una trobada de bandes de música amb la Banda Juvenil del Patronat de Música d'Eivissa, la Banda Sénior de la Unió Musical l'horta de Sant Marcelí i la Banda de música de Formentera.

A les 20.00 h al Jardí de ses Eres, el cantautor Joan Miquel Oliver, ex vocalista d’Antònia Font, presentarà el seu darrer disc, Atlantis.

Pel concert d’intercanvi de bandes de música, la Banda Juvenil del Patronat de Música d'Eivissa interpretarà dues obres prou conegudes pel públic: Malson abans de Nadal i Cartoon Symphony, un popurri on es reconeixen les bandes sonores de sèries de dibuixos animats com “The Simpsons”, “La pantera rosa” o “Els picapedra”.

La Banda Sénior de l'Unió Musical l'horta de Sant Marcel·lí utilitzarà els compositors valencians com a nexe d'unió entre les obres que interpretaran. Finalitzaran amb l'estrena d'una obra composta pel director de la banda, Joaquin Estal.

La Banda de Música de Formentera farà un concert mesclant temes actuals de grups tan populars com podrien ser els Beatles amb música escrita originalment per a banda.

El concert acabarà amb una interpretació conjunta a càrrec de les tres bandes de la cançó d'Aires Formenterencs “Visc a Formentera”.

Tot seguit Formentera podrà gaudir de la música del cantant mallorquí i exguitarrista i compositor del grup Antònia Font, Joan Miquel Oliver que presentarà el seu nou disc Atlantis. Un disc que segueix la línia estilística de Pegasus, el seu anterior treball, però en una versió corregida i augmentada que obra el ventall de l’antifolk a l’electro, del funk a la rumba i del pop pur a tot el que us pugueu imaginar.

Diada de Sant Jordi

Durant el matí de dilluns es col·locaran paradetes de llibres de diverses associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà per altres baixes del fons de la biblioteca i hi haurà una nova paradeta dedicada a mostrar als ciutadans totes les publicacions on el Consell de Formentera ha col·laborat, com per exemple la nova edició del llibre La Cuina de Formentera d’Artur Portes i Vicent Ferrer i Editorial El Gall, ell llibre La segona república a Formentera 1931-1936 de Martí Serra Rivera i de l’Editorial Mediterrània Eivissa o l’exemplar del número 79 de la Revista Randa dedicada a Formentera.

A la tarda, es celebrarà el clàssic lliurament de premis de la XIX edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Amb la dinovena edició i arran de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, enguany els relats, en aquesta convocatòria, versen sobre la següent temàtica: “Formentera i el seu patrimoni cultural”.

Aquest acte tindrà lloc a les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema) i comptarà amb l’animació dels artistes Ruth Delgado i Nacho Rivas amb la col·laboració de la companyia Improibiza.

Les celebracions de Sant Jordi compten amb la col·laboració de Trasmapi i amb l’Institut d’Estudis Baleàrics a través del circuit TalentIB.

Collective Signatures desembarca a Formentera

Exposicio collective signatureEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la primera edició del projecte cultural Collective Signatures que duu el nom de Letters from Formentera.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes i curadors que es duu a terme enguany a l’illa de Formentera de l'11 al 25 d'abril. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Aquest itinerari geogràfic i conceptual portarà els participants de la residència a imaginar i dibuixar un mapa nou, únic i creatiu de Formentera, i a produir un cos de text multi gènere relacionat amb l’illa.

Posada en comú
L’acte de final de la residència es celebrarà aquest proper divendres, 20 d'abril, a partir de les 22.30 h, al Restaurant Sa Panxa, on es farà una lectura/ performance amb els fruits i reflexions d’aquesta residència.

Al final del projecte es realitzarà una divulgació del material textual i audiovisual produït, material que serà destinat a publicacions impreses i on-line, així com a exposicions i futurs projectes de recerca acadèmica.

El TSJIB confirma el reconeixement des Campament com a BIC

foto es campament 2El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ha confirmat la declaració des Campament com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Es desestima així el recurs presentat per la propietat dels terrenys des Campament davant la declaració d’aquest espai formulada pel Consell de Formentera.

En data 29 de novembre de 2013, el Ple del Consell Insular de Formentera va acordar incoar expedient de declaració de BIC, en la tipologia de Lloc Històric, a la colònia penitenciària de la Savina, també coneguda com “es Campament”.

En aquest acord s'explica que “l'antiga colònia penitenciària de la Savina, coneguda com es Campament, va ser declarada bé d'interès cultural (BIC), en la tipologia de lloc històric, mitjançant acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa i Formentera de 30-09-2002”.

Davant aquesta declaració de BIC, la propietat va interposar un recurs contenciós administratiu que ara ha estat desestimat pel TSJIB, que ha acordat la publicació en el BOIB d’aquesta declaració i la seva inscripció en el Registre d'Insular de Béns d'Interès Cultural.

La consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, ha valorat la sentència de manera molt positiva, ja que “permet que aquest espai d’alt valor històric i patrimonial rebi el reconeixement que varem proposar des del Consell. Estem en un moment de recuperació de la memòria històrica i es Campament es un espai d’especial importància en aquest sentit”.

Compromís del Consell de Formentera amb la Memòria Històrica
Aquesta sentència referma la implicació del Consell Insular en la recuperació de la memòria històrica a Formentera. El passat 1 de març, coincidint amb la celebració del Dia de les Illes Balears, es va descobrir al cementeri de Sant Ferran un monòlit en record dels cinc formenterers assassinats pels franquistes l’any 1937, essent aquest el primer d’aquestes característiques inaugurat a la nostra comunitat.

Formentera acull el 'feminisme per a principiants' de la mà de Nuria Varela

Nuria varela feminismo para principiantesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha organitzat per al dilluns vinent l’acte de presentació del llibre Feminismo para principiantes de na Nuria Varela. Un acte que comptarà amb la participació de la mateixa autora, que departirà sobre l’actualitat del feminisme i sobre les contradiccions de la nostra societat al seu respecte.

Na Nuria Varela és una experta en feminisme, llicenciada en Ciències de la Informació, escriptora, màster universitari en estudis interdisciplinaris de gènere i màster en gènere i polítiques d’Igualtat entre homes i dones. En aquesta ocasió ve a Formentera per presentar-nos la nova edició en format còmic del seu llibre Feminismo para principiantes, una revisió de l’assaig original, editat el 2008, que amb un llenguatge diferent i molt pes de les il·lustracions persegueix apropar el feminisme a tothom.

La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha destacat que “des del Consell de Formentera creiem que entendre que el feminisme no és només «cosa de dones», és clau per deixar una societat millor per a totes i tots”. Parellada considera imprescindible apropar les aportacions del feminisme a tota la població en general “perquè un govern progressista ha de treballar per posar aquest cos de coneixements a l’abast de tots en entendre la difusió de les aportacions feministes com un servei públic”, raó per la qual convida tothom a assistir a la conferència de na Nuria Varela.

La xerrada i presentació del llibre es farà aquest proper dilluns, dia 16 d’abril, a les 20.00 hores a la Biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc.

En aquest acte, que s’organitza en el marc de les activitats de la Diada de Sant Jordi, hi col·labora també l’Institut Balear de la Dona, motiu pel qual es comptarà amb la presència de la seva directora, la senyora Rosa Cursach.

Blai Bonet i teatre familiar per concloure el primer semestre de L’Illa a Escena 2018 a Formentera

Foto fila cordafil redux circ acrobatesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta aquest cap de setmana dos espectacles teatrals que seran els encarregats de tancar el cicle L’Illa a Escena del primer semestre d’enguany.

Cicle Blai Bonet
Arriba a Formentera el cicle dedicat al poeta i artista mallorquí Blai Bonet, un cicle que es representa a totes les Illes Balears i que es compon d’una conferència, una obra de teatre i en la projecció d’un documental inspirat en la faceta dramatúrgica de l’artista.

Aquest proper divendres 13 d’abril, se celebra el primer acte, aquest tendrà lloc a les 20.00 h a la Sala d’Actes de la conselleria de Cultura i serà a càrrec de Joan Tomàs Martínez, professor de l’ESADIB i doctor en Arts Escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, que ens parlarà sobre Blai Bonet i ens donarà a conèixer la seva part més poètica, la forma de vida d'un geni en majúscules.

El dissabte 14, la Sala de Cultura Cinema acollirà a partir de les 20.30 h la representació de l’obra Oficis al carrer, una peça curta que escriví Blai Bonet amb motiu del festival de final de curs d’EGB del col·legi Bisbe Verger de Santanyí l’any 1985.

Aquesta obra, dirigida per Jeroni Obrador, de la companyia Tschock Cultura Emocional, ha aconseguit reunir els mateixos protagonistes de la representació efectuada el 1985 trenta-tres anys després. Acabada la representació, es farà la projecció del documental El teatre de Blai Bonet, que ens aproparà a l’univers dramatúrgic de l’autor.

L’espectacle, recomanat per a tots els públics, és de franc, i s’obsequiarà a tots els assistents amb un DVD.

Espectacle de circ familiar
Diumenge 15 d’abril tota la família podrà gaudir de l’espectacle de teatre, dansa i circ de la companyia menorquina s’Espai de Circ, El Viatge d’en Filo Cordafil, una obra on en Filo i els seus amics cordaires ens conviden a compartir un viatge amb grans dosis d’humor i fantasia, on tot tipus d'objectes es transformen en personatges increïbles, per endinsar-nos en el seu imaginari.

La funció es podrà veure diumenge a les 17.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 55 minuts i les entrades es podran adquirir per 3€ a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

Més articles...

Pàgina 103 de 131

103

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera