• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Collective Signatures desembarca a Formentera

Exposicio collective signatureEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la primera edició del projecte cultural Collective Signatures que duu el nom de Letters from Formentera.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes i curadors que es duu a terme enguany a l’illa de Formentera de l'11 al 25 d'abril. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Aquest itinerari geogràfic i conceptual portarà els participants de la residència a imaginar i dibuixar un mapa nou, únic i creatiu de Formentera, i a produir un cos de text multi gènere relacionat amb l’illa.

Posada en comú
L’acte de final de la residència es celebrarà aquest proper divendres, 20 d'abril, a partir de les 22.30 h, al Restaurant Sa Panxa, on es farà una lectura/ performance amb els fruits i reflexions d’aquesta residència.

Al final del projecte es realitzarà una divulgació del material textual i audiovisual produït, material que serà destinat a publicacions impreses i on-line, així com a exposicions i futurs projectes de recerca acadèmica.

El TSJIB confirma el reconeixement des Campament com a BIC

foto es campament 2El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ha confirmat la declaració des Campament com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Es desestima així el recurs presentat per la propietat dels terrenys des Campament davant la declaració d’aquest espai formulada pel Consell de Formentera.

En data 29 de novembre de 2013, el Ple del Consell Insular de Formentera va acordar incoar expedient de declaració de BIC, en la tipologia de Lloc Històric, a la colònia penitenciària de la Savina, també coneguda com “es Campament”.

En aquest acord s'explica que “l'antiga colònia penitenciària de la Savina, coneguda com es Campament, va ser declarada bé d'interès cultural (BIC), en la tipologia de lloc històric, mitjançant acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa i Formentera de 30-09-2002”.

Davant aquesta declaració de BIC, la propietat va interposar un recurs contenciós administratiu que ara ha estat desestimat pel TSJIB, que ha acordat la publicació en el BOIB d’aquesta declaració i la seva inscripció en el Registre d'Insular de Béns d'Interès Cultural.

La consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, ha valorat la sentència de manera molt positiva, ja que “permet que aquest espai d’alt valor històric i patrimonial rebi el reconeixement que varem proposar des del Consell. Estem en un moment de recuperació de la memòria històrica i es Campament es un espai d’especial importància en aquest sentit”.

Compromís del Consell de Formentera amb la Memòria Històrica
Aquesta sentència referma la implicació del Consell Insular en la recuperació de la memòria històrica a Formentera. El passat 1 de març, coincidint amb la celebració del Dia de les Illes Balears, es va descobrir al cementeri de Sant Ferran un monòlit en record dels cinc formenterers assassinats pels franquistes l’any 1937, essent aquest el primer d’aquestes característiques inaugurat a la nostra comunitat.

Formentera acull el 'feminisme per a principiants' de la mà de Nuria Varela

Nuria varela feminismo para principiantesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha organitzat per al dilluns vinent l’acte de presentació del llibre Feminismo para principiantes de na Nuria Varela. Un acte que comptarà amb la participació de la mateixa autora, que departirà sobre l’actualitat del feminisme i sobre les contradiccions de la nostra societat al seu respecte.

Na Nuria Varela és una experta en feminisme, llicenciada en Ciències de la Informació, escriptora, màster universitari en estudis interdisciplinaris de gènere i màster en gènere i polítiques d’Igualtat entre homes i dones. En aquesta ocasió ve a Formentera per presentar-nos la nova edició en format còmic del seu llibre Feminismo para principiantes, una revisió de l’assaig original, editat el 2008, que amb un llenguatge diferent i molt pes de les il·lustracions persegueix apropar el feminisme a tothom.

La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha destacat que “des del Consell de Formentera creiem que entendre que el feminisme no és només «cosa de dones», és clau per deixar una societat millor per a totes i tots”. Parellada considera imprescindible apropar les aportacions del feminisme a tota la població en general “perquè un govern progressista ha de treballar per posar aquest cos de coneixements a l’abast de tots en entendre la difusió de les aportacions feministes com un servei públic”, raó per la qual convida tothom a assistir a la conferència de na Nuria Varela.

La xerrada i presentació del llibre es farà aquest proper dilluns, dia 16 d’abril, a les 20.00 hores a la Biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc.

En aquest acte, que s’organitza en el marc de les activitats de la Diada de Sant Jordi, hi col·labora també l’Institut Balear de la Dona, motiu pel qual es comptarà amb la presència de la seva directora, la senyora Rosa Cursach.

Blai Bonet i teatre familiar per concloure el primer semestre de L’Illa a Escena 2018 a Formentera

Foto fila cordafil redux circ acrobatesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta aquest cap de setmana dos espectacles teatrals que seran els encarregats de tancar el cicle L’Illa a Escena del primer semestre d’enguany.

Cicle Blai Bonet
Arriba a Formentera el cicle dedicat al poeta i artista mallorquí Blai Bonet, un cicle que es representa a totes les Illes Balears i que es compon d’una conferència, una obra de teatre i en la projecció d’un documental inspirat en la faceta dramatúrgica de l’artista.

Aquest proper divendres 13 d’abril, se celebra el primer acte, aquest tendrà lloc a les 20.00 h a la Sala d’Actes de la conselleria de Cultura i serà a càrrec de Joan Tomàs Martínez, professor de l’ESADIB i doctor en Arts Escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, que ens parlarà sobre Blai Bonet i ens donarà a conèixer la seva part més poètica, la forma de vida d'un geni en majúscules.

El dissabte 14, la Sala de Cultura Cinema acollirà a partir de les 20.30 h la representació de l’obra Oficis al carrer, una peça curta que escriví Blai Bonet amb motiu del festival de final de curs d’EGB del col·legi Bisbe Verger de Santanyí l’any 1985.

Aquesta obra, dirigida per Jeroni Obrador, de la companyia Tschock Cultura Emocional, ha aconseguit reunir els mateixos protagonistes de la representació efectuada el 1985 trenta-tres anys després. Acabada la representació, es farà la projecció del documental El teatre de Blai Bonet, que ens aproparà a l’univers dramatúrgic de l’autor.

L’espectacle, recomanat per a tots els públics, és de franc, i s’obsequiarà a tots els assistents amb un DVD.

Espectacle de circ familiar
Diumenge 15 d’abril tota la família podrà gaudir de l’espectacle de teatre, dansa i circ de la companyia menorquina s’Espai de Circ, El Viatge d’en Filo Cordafil, una obra on en Filo i els seus amics cordaires ens conviden a compartir un viatge amb grans dosis d’humor i fantasia, on tot tipus d'objectes es transformen en personatges increïbles, per endinsar-nos en el seu imaginari.

La funció es podrà veure diumenge a les 17.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 55 minuts i les entrades es podran adquirir per 3€ a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

El festival de curtmetratges 'Ciudad de Soria' arriba a Formentera

Cartell cine a los 4 vientosDes de demà dimecres fins divendres, la Casa del Poble de la Mola acollirà una selecció dels millors curtmetratges del prestigiós “Certamen Internacional Ciudad de Soria”. Durant els tres dies que durarà la mostra, el públic formenterer podrà gaudir d’un total de 32 produccions cinematogràfiques locals, nacionals i internacionals.

Aquesta és la segona ocasió en la que Formentera acull projeccions de curtmetratges del festival “Ciudad de Soria” dins el programa “Cine a los 4 vientos”, un Projecte consistent a portar el cinema, a través de la projecció del Palmarès de l'última edició del festival, a diferents països, festivals i pobles, amb l’objectiu promocionar i difondre el format curtmetratge i crear nous públics, així com promocionar el Certamen Internacional de curts Ciutat de Soria.

Les projeccions es duran a terme a la Casa del Poble de la Mola demà dimecres 11, dijous 12 i divendres 13 a partir de les 20.30h en dues sessions diàries de 45 minuts. El darrer dia inclourà un homenatge de la cineasta Pilar Aldea a Miguel Angel Moreno “Tranquilito” i una sessió golfa a les 23h al bar Can Toni.

La mostra, que comptarà amb la presència del director del festival, Javier Muñiz, està organitzada per Espai F amb la col·laboració del Formentera Film, Can Toni i el suport del Consell.

Més articles...

Pàgina 104 de 132

104

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera