• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Tret de sortida a les Festes de Nadal

Foto nadales 20171Ahir es va donar el tret de sortida a les festes de Nadal de 2017 amb l'actuació "Cantam Nadales" a càrrec dels alumnes del Col·legi el Pilar de la Mola i el Col·legi Mestre Lluís Andreu a la plaça de la Constitució a partir de les 17h.

L'actuació estava prevista pel passat divendres però fou cancel·lada per mor del temps. També es varen encendre els llums de l'arbre de nadal i la il·luminació de la plaça. Després es va oferir una xocolatada popular per tot el públic assistent.

Per part seva, la inauguració del Mercat de Nadal, prevista per divendres, també es va posposar per mor del mal temps fins dissabte al matí. Tota la població de Formentera podrà disfrutar del mercat fins al pròxim 7 de gener de dilluns a diumenge d'11.00-15.00 h i de 17.00-00.00 h.

Visita a les feines d’exhumació de la fossa del cementeri de Sant Ferran

Foto exterior cementeriEl president del Consell, Jaume Ferrer, la vicepresidenta i consellera de Patrimoni, Susana Labrador, i el director general de Participació i Memòria Democràtica del Govern, Manel Santana, acompanyats de la diputada per Formentera, Sílvia Tur, el senador Bernat Picornell i la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada i la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, han fet avui una visita per seguir les feines, de localització de la fossa situada al cementiri de Sant Ferran, que es duen endavant des del passat dimecres.

L'equip professional que du a terme els treballs dirigit per l'arqueòloga i antropòloga forense Almudena Garcia-Rubio ha explicat que ja s'han fet 4 sondatges a l'interior del recinte, 2 han finalizat sense èxit, i en 2 encara estan fent feina. A més, ara s'està fent altre al voltant del recinte, on també hi ha indicis de que pogueren ser enterrades les víctimes del franquisme. Recordem que la intervenció té com a objectiu l'exhumació i la recuperació de les restes de cinc persones (Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar) que varen afusellades a Formentera l'1 de març de 1937 a la tàpia de darrere del cementeri de Sant Ferran.

El president del Consell de Formentera s'ha mostrat esperançat de què encara es puguin trobar les restes dels represaliats "perquè seria la manera de restituir almenys en part el dolor de les famílies, que podrien finalment localitzar les restes dels seus familiars i així retre'ls el condol que els pertoca".

Per part seva el director general ha volgut agrair les feines que fins ara han fet historiadors com Santi Colomar i Artur Parrón per poder recuperar aquesta part de la memòria històrica, i encara que no es trobin les restes d'aquestes persones ha assegurat que "aquests espais han de ser dignificats perquè quedi per sempre la constància d'aquells fets", en aquest sentit ha assegurat que "en breu totes les fosses de la Guerra Civil estaran convenientment senyalitzades".

Aquestes feines són finançades per una subvenció del Govern concedida al Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera de 16.780€ i compten amb la col•laboració del Consell Insular de Formentera que aporta 4.000 €.

S’inicien les feines d’exhumació de la fossa del cementeri de Sant Ferran

Foto fossa sant ferranLa presidenta del Govern, Francina Armengol, la vicepresidenta del Consell de Formentera, i consellera de Patrimoni, Susana Labrador, acompanyades de la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, i del vicepresident del Consell, Bartomeu Escandell i la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, han fet avui una visita al cementeri de Sant Ferran on s'han iniciat les tasques de localització i posterior exhumació de la fossa situada a l'interior d'aquest recinte.

Aquestes feines són finançades per una subvenció del Govern concedida al Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera de 16.780€ i compten amb la col•laboració del Consell Insular de Formentera que aporta 4.000 €. Per la presentació també s'ha desplaçat a la zona el president del Fòrum per la Memòria Històrica, Luís Ruiz i el seu vicepresident, Artur Parrón.

La intervenció té com a objectiu l'exhumació i la recuperació de les restes de cinc persones (Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar) víctimes de la violència franquista durant la Guerra Civil. L'equip professional que durà a terme els treballs tècnics d'arqueologia i antropologia forense està format per 7 persones i dirigit per l'arqueòloga i antropòloga forense Almudena Garcia-Rubio. S'espera que les tasques finalitzin en una setmana. Aquest cementiri és avui propietat del Bisbat d'Eivissa i Formentera al qual li han agraït la seva col•laboració.

La consellera Fanny Tur ha explicat que "aquesta era una de les actuacions prioritàries enguany perquè encara hi ha familiars directes vius". Ara la consellera espera que aviat les feines donin resultat i es puguin trobar les restes d'aquests formenterers. El mateix desig ha expressat la consellera Susana Labrador per la qual avui "és un dia d'emocions en què esperem que les tasques d'exhumació es trobin restes de 5 persones afusellades a Formentera l'1 de març de 1937 a la tàpia de darrere del cementeri". "Amb la troballa de les restes d'aquests 5 formenterers esperem que es pugui reparar, en part, el dolor de les famílies que no saben on descansaven els seus éssers estimats, i també el dels altres formenterers assassinats en el context de la Guerra Civil", ha declarat Labrador.

Per part seva, la presidenta del Govern, ha recordat que aquesta és la tercera exhumació que es fa a les illes, la primera de les Pitiüses, i ha destacat que es fan perquè "s'havia de fer justícia, s'havia de reparar a les famílies, i dignificar a gent que fou assassinada injustament per defensar la democràcia". "Quan obrim una fossa, tanquem una ferida, i ja és hora de tancar moltes ferides que encara resten obertes", ha conclòs Armengol. Totes han coincidit a agrair al Fòrum per la Memòria Històrica per ajudar a dignificar el record d'aquestes i altres persones que injustament varen patir la repressió franquista.

Un gran ventall d’activitats per gaudir de les Festes de Nadal a Formentera

Redux mercat nadalEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta el programa d’activitats per a les festes de Nadal 2017-2018. El cartell compta amb activitats per a nens i joves, espectacles familiars i animacions “per crear un ambient únic i nadalenc a Formentera”, segons ha explicat la consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador.

El tret de sortida el donarà, el proper divendres 1 de desembre, la inauguració del "Mercat Nadalenc", situat com sempre, a la plaça de la Constitució. La inauguració serà a les 17.30 h i tot seguit els alumnes del Col·legi el Pilar de la Mola i del Col·legi Mestre Lluís Andreu ens delectaran amb un concert de nadales. Fins al 7 de gener, en aquest espai de trobada, s’aniran succeint les actuacions de música en viu per animar les festes.

Els més petits tendran un Nadal ple de tallers i espectacles teatrals per gaudir de les festes. Totes les activitats es poden consultar al cartell de les festes. A més, com cada any el Diverespai arribarà a Formentera entre els dies 16 i 20 de desembre amb castells inflables i moltes altres activitats.

Activitats Infantils
Dins de l’XI edició de la Mostra d’Espectacles Infantils, els dies 28 de desembre i el 16 i 18 de gener, s’oferirà una variada oferta per amenitzar les vacances nadalenques dels més petits i petites. Començant el dia 28 amb l’espectacle Viatge a la Font de la Xocolata de la cia Produccions de Ferro, un espectacle dedicat als més petits. Una mescla d’interpretació, titelles, màscares i altres elements visuals que relaten una història d’aprenentatge positiva, optimista, constructiva i carregada d’emoció per a tots els públics.

El dimarts 16 de gener, a la Biblioteca de Sant Ferran, els més petits gaudiran amb Canta’m el món, un fantàstic contacontes a càrrec de Clownidoscopio d’Eivissa.

I per acabar la Mostra, dijous 18 de gener, a la Biblioteca Marià Villangómez tendrà lloc el nou contacontes de Clownidoscopio d’Eivissa, Yoav&Ahmed, una amistat més enllà dels murs.

Casal de Joves
Durant aquestes festes també s’han organitzat moltes activitats per als joves de l’illa, que faran un mural nadalenc, un taller de torrons, una xocolatada i una Nit per a joves dissabte dia 30 al Mercat Nadalenc.

Betlem vivent i Pare Noel
El dia 16 els alumnes del col·legi Verge Miraculosa faran una representació vivent del Betlem de Nadal a les 17.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema), i el 21 de desembre els nens de Formentera rebran la visita del Pare Noel en una festa que es farà a partir també de les 17.30 hores a l’envelat de Sant Ferran.

Tradició
Com cada any les Caramelles de Nadal tornaran a sonar la tarda del 24 de desembre a l’església de Sant Ferran, la Nit de Nadal a l’església de Sant Francesc, així com també la nit del dia 26 de desembre, Mitjana Festa, a l’església de la Mola.

Exposició col·lectiva
Des del 18 de desembre i fins al 9 de gener es podrà visitar a la sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, la mostra col·lectiva de Nadal amb artistes destacats de la nostra illa. La mostra es podrà veure de dilluns a dissabte d’11 h a 14 h i de 18 h a 20 h.

Nit de concerts
Un dels plats forts de les festes se servirà el proper 16 de desembre amb el concert de Cris Juanico i els Ai, Ai, Ai a l’envelat de la plaça de Sant Ferran. El concert començarà a les 23.00 hores.

Nits de festa
La nit del dissabte 23 l’Associació Reis Mags organitza una festa al mateix envelat, amb animació, torrada i bona música. Els concerts tendran lloc a partir de les 22.30 h i es pujaran a l’escenari el mític grup formenterer Spioks, el grup valencià, Nius de nit, per finalitzar la festa amb música de DJs.

La nit de Cap d’Any acomiadarem l’any 2017 i donarem la benvinguda al 2018 també des de Sant Ferran amb el concert del grup de versions Tremendos, sinònim de molta festa!

Premi al millor aparador
Com cada any, la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera i el Consell Insular de Formentera, amb l’objectiu de promoure l’ambient festiu nadalenc entre els establiments de l’illa de Formentera, convoquen l’XI Concurs d’Aparadorisme Nadalenc 2017. Els premis seran entregats el proper divendres 1 de desembre.

Cavalcada dels Reis Mags d’Orient
I per acabar les festes, com cada any, rebrem la visita dels Reis Mags d’Orient el dijous 5 de gener a les 16.30 hores al port de la Savina. Des d’allí sortiran en cavalcada acompanyats d’un espectacle de circ. A les 17.30 hores visitaran la plaça de la Constitució de Sant Francesc, a les 18.30 h recorreran els carrers de Sant Ferran i pujaran a la Mola a les 19.30 hores.

Us desitjam unes Bones Festes!

Arriba a Formentera, de la mà de la companyia Engruna Teatre, l’espectacle familiar 'Codi Postal 00'

Codigo marEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta Codi Postal 00, una obra de teatre per a tota la família i que forma part de l’XI Mostra d’Espectacles Infantils de Formentera. La funció, recomanada per infants a partir de 3 anys forma part de “l’Illa a Escena” i es podrà veure a Formentera dissabte 25 de novembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 50 minuts i les entrades es podran adquirir per 3 euros a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

L’obra també s’inclou dins el programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, i que ens permet gaudir d’espectacles nacionals de gran qualitat.

Codi Postal 00, és una oficina molt especial on arriben cartes i paquets de tots els racons del món. Si alguna cosa t’espanta, o t’omple el cor o busca una orella perquè li expliquis... només cal que ho escriguis en una carta i les carteres de Codi Postal 00 faran que arribi a bon port! En aquesta oficina descobriràs infinitat d’històries: d’amor, de viatges, de secrets... Una experiència màgica i única en el món de la comunicació.

La companyia
Engruna teatre es compon de dues actrius, la Ruth Garcia i la Mireia Fernández, que l’any 2006 van decidir fundar una companyia de teatre familiar per complir el seu desig de crear un llenguatge escènic propi. Amb l’objectiu de seduir i emocionar grans i petits, construeixen un món personal i visual, basat en el conte tradicional o de nova creació. A través del teatre, els titelles, els objectes, les ombres xineses, les projeccions i la música, construeixen un món màgic que vol estimular la imaginació de tots els públics.

Més articles...

Pàgina 107 de 128

107

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera