• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Sa Senieta serà la seu central del futur Museu de Formentera

Foto sa senieta 2Avui a les 13.15h a la Sala d'Actes del Consell de Formentera el president del Consell, Jaume Ferrer, la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, i la consellera de Cultura i Patrimoni de Formentera, Susana Labrador, han comparegut davant la premsa després de la reunió del Patronat de la Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera.

En aquesta reunió s’ha acordat treballar per crear una xarxa museística a Formentera que comptarà amb tres espais diferenciats:

La casa de Sa Senieta: espai principal del Museu de Formentera que albergarà la col·lecció permanent i els serveis públics generals.

La casa de Can Ramon: espai públic dedicat a l’exhibició de la col·lecció etnogràfica del Museu de Formentera.

L’actual solar al costat del Fossar Vell: espai dedicat a arxiu i biblioteca especialitzada, sala de conferències i exposicions, espai de dipòsit i reserves, a més de laboratori d’investigació.

D’aquesta manera es crearà un circuit museístic que reunirà totes les característiques exigides a la Llei de Museus de les Illes Balears i que oferirà un servei de qualitat a la població local i al turisme.

Sa Senieta
El passat 19 de desembre es feia efectiva la compra de Sa Senieta per part del Consell de Formentera, que pagava un import de 2,5 milions d’euros a la propietat. D’aquests, 1 milió és finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i mig milió més, amb fons de la conselleria de Cultura del Govern balear. El Consell de Formentera n’aporta la quantia restant.

A més, Fanny Tur ha recordat que hi ha una altra partida de mig milió d’euros reservada per començar a fer el projecte d’adequació de Sa Senieta com a seu del futur Museu de Formentera.

Cal detacar que Sa Senieta és l'únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d'acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular. Aquest immoble està inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, com a element AT-C-150, amb grau de protecció B i va ser declarat com a bé catalogat a l'any 2002.

Can Ramon
La parcel·la on es troba la casa i l’aljub de can Ramon va ser adquirida pel Consell Insular de Formentera amb la previsió que la casa, una vegada restaurada, “pugui acollir les diferents col·leccions museogràfiques relacionades amb l’etnografia (tant de titularitat pública com privada) que en aquests moments tenim a Formentera”, segons ha detallat la consellera.

Can Ramon figura dins el catàleg del patrimoni cultural de Formentera i té un grau de protecció C. És una casa tradicional pagesa, de més grans dimensions del que era habitual, amb una dedicació a l'agricultura i ramaderia que quasi es podia qualificar d'explotació industrial, vinculada entre altres coses a l’elaboració del vi, segons recull el catàleg. L’aljub vinculat a la mateixa casa també és element d’arquitectura tradicional, amb grau de protecció A.

Finalment, Fanny Tur ha dit que "el Museu de Formentera és un compromís que assumeix el Govern", i ha concretat que espera que en "aquesta legislatura el projecte quedi encarrilat de tal manera que ja no es pugui aturar". El president del Consell, Jaume Ferrer, ha volgut donar les gràcies a la consellera Fanny Tur, ja que “gràcies a la seva insistència i ganes de que aquest museu acabi sent una realitat, avui podem donar informació més detallada d’aquest important projecte per a l’illa que esperem que acabi sent una realitat el més aviat possible”.

Nova temporada del programa L’Illa a Escena a Formentera

cartell illa a escenaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta L’Illa a Escena 2018, el programa d'arts escèniques i musicals previstes per al primer semestre de l'any que ens oferirà noves propostes adreçades a tots els públics per promoure i fomentar la vida cultural a l’illa.

Així, la Sala de Cultura (Cinema) acollirà una amplia representació de totes les expressions artístiques i estils, tant en el món del teatre, com en la dansa, el circ i els espectacles infantils.

Gener
La primera proposta ens arriba aquest mateix dissabte dia 27, amb la 2a Cantada Pagesa que ens oferirà l’àrea de Música tradicional de l’Escola de Música i Dansa de Formentera. Una quinzena de cantadors, des de les noves generacions passant per les més veteranes, pujaran a l’escenari per interpretar les cançons tradicionals del cant formenterer glosat i redoblat.

El concert tindrà lloc dissabte a les 20.30h a la Sala del Cultura (Cinema) i l’entrada serà de franc.

Febrer
El proper mes, i dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, arriba a Formentera “Abans que arribi l’alemany” obra guanyadora del primer premi del segon Torneig de Dramatúrgia Catalana de les Illes Balears, muntatge teatral per a adults que ens parla sobre la realitat d’enfrontar-nos i conviure amb les adversitats i del dret a decidir sobre la pròpia vida a través de la visió d’una persona a qui se li acaba de diagnosticar Alzheimer. Com reaccionar, com enfrontar-se, com conviure amb això?

Abans que arribi l’alemany” és una producció de la companyia Produccions de Ferro i es podrà veure a la Casa del Poble de la Mola el dijous 8 i el divendres 9 de febrer a les 20.30h en modalitat de taquilla inversa.

Així mateix, els amants de l’òpera podran gaudir aquest febrer de la projecció de “La Novena de Bethoven”, des del Duomo de Milà. Un extraordinari esdeveniment musical celebrat el 3 de juny de 2017 amb motiu dels 650 anys de la Catedral milanesa sota la direcció de Zubin Mehta.

La projecció es farà a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 10 de febrer a les 20.00h a un preu de 8 euros l’entrada.

També al febrer, i sempre dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, els més petits podran gaudir del clàssic “Les Aventures de Gepeto i Pinotxo”, de la companyia La Fornal d’Espectacles, una companyia amb més de 25 anys d’experiència en gestió cultural i escènica. El clàssic de Carlo Collodi de 1881 que es desenvolupa en un poblet italià on dos vells amics es troben i decideixen construir una titella. Aquest titella, Pinotxo, serà el fill que tant li hagués agradat tenir Gepeto. Però aquest fillet de fusta no serà tal com pensava el seu pare, sinó que li ha sortit un fill entremaliat que no se’n pensa cap de bona. Això el durà a viure moltes aventures.

L’espectacle es representarà el dissabte 17 de febrer a la Sala del Cultura (Cinema) a les 18.00h i les entrades costaran 3 euros.

Per acabar el mes, Formentera podrà delectar-se amb el recital de piano i música espanyola, “Evocación”, una actuació que explora un repertori d'alta qualitat artística on es conjuguen música i dansa (a través de compositors com Albéniz, Falla o Granados, entre d'altres), i que al seu torn posa de manifest un model de concert pràcticament en desús. “Evocación” serà interpretat pel pianista, compositor i director de la Coral de Formentera Jose Jaime Hidalgo de la Torre, i la ballarina i coreògrafa Nieves Portas, tots dos artistes de referència i amb una llarga trajectòria professional, i actuals professors de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Formentera.

El recital es podrà veure el dissabte 24 de febrer a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) amb entrades a 3 euros.

Març
El mes de març començarà amb la projecció de l’òpera “Moisés a Egipte”, basada en l'Èxode d'Egipte dels israelians, liderats per Moisés, a través de la introducció d'un tema amorós, en el qual el fill del faraó, Amenofis (tenor) planeja impedir la seva marxa, ja que estima a la israelita Anaïs (soprano).

La projecció es farà a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 3 de març a les 20.00h. Preu de l’entrada, 8 euros.

El dissabte següent, 10 de març, serà el torn de “Els Mijorals de Don Mariano”, un espectacle per a tota la família de la companyia eivissenca Es Molí. Dedicada a la figura de Mariano Llobet, aquesta comèdia costumista recrea situacions que afecten la vida d’una família de mijorals de la pagesia eivissenca durant l’etapa de la postguerra (anys cinquanta del segle XX).

L’obra es podrà veure de manera gratuïta a la Sala de Cultura (Cinema) a les 20.30h.

També al març, Formentera podrà gaudir de l’obra de teatre “Domenica”, de la creadora i actriu Vicka Duran que, a través del personatge de Lourdes, ens presenta una història d’amor on la il·lusió, la frustració i el dolor formen també part del recorregut emocional del personatge. L’arrel del conflicte es presenta a través de la diferència entre estimar i voler, un binomi peculiar que encara que tots reconeixem com a conceptes diferents, són sempre utilitzats curiosament com a sinònims.

Domenica” es podrà veure el dissabte 17 de març a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema). Les entrades tindran un cost de 3 euros.

Abril
A l’abril, arriba a Formentera, de la mà de la companyia Tshock Cultura Emocional, el cicle teatral dedicat a la figura del poeta i artista Blai Bonet, amb l’obra “Oficis al carrer” i el documental “El teatre de Blai Bonet” que rendeix homenatge a la seva faceta dramatúrgica.

Oficis al carrer, fou escrita per a la festa de final de curs d’EGB de l’Escola Bisbe Verger de Santanyí el 1985 i ara, 33 anys després, torna a reunir els mateixos actors per a homenatjar els antics oficis propis de Santanyí com el desaig, les cosidores, els brodadors, els escorxaribelles, els esmoladors o el pedacer.

Concebut per a tots els públics, aquest espectacle es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 14 d’abril les 20.30h i l’entrada serà de franc.

D’altra banda, i per als més petits, la companyia menorquina S’Espai de Circ, presenta a Formentera la seva obra “El Viatge d’en Filo Cordafil”, on a través del circ, el teatre i la dansa, en Tall i els seus amics conviden a compartir un viatge amb grans dosis d'humor i fantasia, on tot tipus d'objectes es transformen en personatges increïbles, per submergir-se en el seu imaginari. Una història sorprenent plena de diversió, emocions i valors, amb una posada en escena cuidada fins el darrer detall, on descobrim un món ple d'imaginació.

L’espectacle es podrà veure diumenge 15 d’abril a les 17.30h a la Sala de Cultura (Cinema). Preu de l’entrada, 3 euros.

Suport cultural
El programa L'Illa a Escena compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, a través del programa TalentIB per a la difusió de les arts escèniques.

Obre un nou Punt de Lectura a Sant Ferran

Punt de lectura redux 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que ahir dilluns 8 de gener va entrar en funcionament el nou Punt de Lectura de Sant Ferran. Les noves instal·lacions, obrin de dilluns a divendres en horari de 16.00h a 20.30h, i són situades al carrer Mallorca número 13, al costat de la conselleria Insular de Medi Ambient.

El nou Punt de Lectura compta amb tres zones diferenciades; una zona d’adults, amb novel·les en català, castellà i una secció de biblioteca internacional, a més de revistes i diaris, un espai infantil amb llibres i jocs, així com una zona d'ordinadors amb dos aparells amb accés a Internet a disposició dels usuaris.

A més dels serveis de biblioteca, al nou Punt de Lectura s’hi realitzaran activitats per a infants com conta contes, tallers creatius o bibliocinema, mentre que els adults podran participar de xerrades, presentacions i cursos diversos. També es realitzarà la rotació de les novetats que s'exposen a la Biblioteca Marià Villangómez.

La Consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat que “després d’uns mesos de tancament de l’anterior punt de lectura per manca d’espai dins el recinte de l’escola de Sant Ferran, el Consell ha habilitat aquest nou local amb el qual s’amplia l’oferta d’activitats, ja no sols per a infants, sinó també per a joves i adults”. El nou Punt de Lectura ha suposat una inversió devers els 20.000 €.

Pati vigilat
Aquesta actuació se suma a la d’obertura i dinamització del parc Bob Baldon ubicat al pati de Sant Ferran gràcies a l’acord que té el Consell amb el CEIP de Sant Ferran. Un zelador del Consell obri el recinte escolar de dilluns a dissabte de 16 a 19.00h. Així mateix, es duen a terme activitats de dinamització amb el programa Formentera Marxa els dijous, divendres i dissabtes.

Els Reis Mags d’Orient ompliran d’il·lusió Formentera el proper divendres

Foto Reis magsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Festes, informa que Les Majestats els Reis Mags d’Orient arribaran com cada any amb barca al port de la Savina a les 17.00 hores del pròxim divendres 5 de gener. Els acompanyaran els patges i la Comitiva Reial, que recorreran tots els pobles de l’illa dins les engalanades carrosses.

El circuit de la cavalcada començarà a la Savina per arribar a Sant Francesc cap a les 18.00 hores a través de la carretera principal. Un cop a Sant Francesc, la comitiva  entrarà dins el poble, passant pel carrer Jaume I i es dirigirà cap a la plaça de la Constitució, on Ses Majestats entraran a l’església per a adorar al nen Jesús. Tot seguit, es dirigiran al balcó del Consell de Formentera per saludar el poble i les autoritats de l’illa els faran la rebuda institucional.

Devers les 19.00 hores, els Reis arribaran a Sant Ferran, on passaran pel carrer Major per arribar després a peu a la plaça del poble. Allí entraran a l’església per a fer l’adoració. La gent que espera l’arribada dels Reis podrà saludar-los a l’envelat de festes i els boixos i boixes de la localitat en podran rebre els regals.

Cap a les 20.00 hores, la cavalcada arribarà a la Mola passant per l’avinguda en direcció a la plaça de l’església del Pilar on Les Majestats entraran a l’església del Pilar per dur a terme l’esperat repartiment dels regals als nens i nenes d’aquesta població.

Els petits i joves de Sant Francesc hauran d’esperar al dissabte 6 de gener per obtenir els regals dels Reis, el repartiment es durà a terme lloc a Ca ses Monges un cop finalitzada la Missa de Reis, que es farà a l’església del poble Sant Francesc a les 11.00 hores.

Espectacle d’animació
La cavalcada anirà acompanyada d’animació, enguany amb un espectacle de circ que ambientarà la localitat de la Savina, Sant Francesc, Sant Ferran i la Mola, mitja hora abans de l’arribada dels Reis, mentre petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada de Ses Majestats. L’animació serà a càrrec de la reconeguda companyia Circ Bover, amb 11 anys d’experiència en espectacles de creació pròpia i de circ modern, que combinen amb les últimes tendències circenses. Música en directe, teatre i dansa amb un ampli recorregut nacional i internacional.

Un any més, els Reis Mags d’Orient vénen de molt lluny per omplir d’il·lusió i màgia els carrers, i repartir els regals i caramels al poble de Formentera.  Enguany es repartiran uns 270 kg de caramels sense gluten durant la cavalcada.

El Consell de Formentera vol agrair la col·laboració de tota la gent que fa possible l’arribada dels Reis Mags a l’illa, ja que sense la seva col·laboració això no seria possible: Parròquies de Formentera, amb els grups d’al·lots i al·lotes voluntaris, l’Associació Reis Mags, Casal de Joves, Baleària, Pitiüsa Sud, Llibreria Tur Ferrer, Hostal Bellavista, Frutos Secos Ibiza, Carbòniques Tur, la tripulació de la goleta Arabian Nights, la Cooperativa del Camp i la brigada del Consell.

Calendaris del 2018 sobre les varietats de raïm

Foto calendari 2018 oacEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d’assessorament lingüístic, ha editat un calendari de l’any 2018 amb dades sobre 12 diferents varietats de raïm. La institució ha editat 2.000 calendaris que es poden recollir de manera gratuïta a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, a la biblioteca de Sant Francesc o a l’Hospital de Formentera. Cada mes va acompanyat d’una fotografia i una petita explicació sobre 12 diferents varietats de raïm.

L’any passat el calendari recollia 12 fotografies sobre el passat prehistòric de Formentera. Des de l’any 2011 el Consell edita calendaris d’aquest tipus per donar a conèixer part de la història o cultura popular de Formentera, a la vegada que es potencia l’ús d’alguns termes. Per ordre cronològic les edicions han tractat les següents temàtiques: Trivial de Formentera (edició especial amb preguntes i respostes sobre Formentera), Cronologia del XX, Villangómez, Eines del camp, Ormejos de pesca, Figues, la Prehistòria, i ara varietats de raïm. Aquest any el cost ha estat de gairebé 4.000 euros.

Més articles...

Pàgina 108 de 131

108

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera