El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el president de l'Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), Sebastià Munar han signat avui un conveni per «establir les bases de l'acció concertada entre el Consell i l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima per elaborar la carta arqueològica subaquàtica de Formentera», segons ha explicat Jaume Ferrer.
El president ha recordat que «en el Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera per a 2015-2016, l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades». L’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima és una associació sense ànim de lucre que té per finalitats «investigar, protegir i divulgar el patrimoni cultural marítim de les Illes Balears», segons ha destacat Jaume Ferrer.
El conveni que s'ha signat té una durada de 5 anys, en cada campanya el Consell de Formentera aportarà 2.000 euros als investigadors perquè facin front a diferents despeses i facilitarà l'allotjament a l'equip, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador. La consellera ha destacat la importància que tindrà per al Consell tenir aquesta carta arqueològica subaquàtica, ja que «localitzarà i descriurà el nostre patrimoni marí, i així podrem fer una gestió i protecció del mateix».
Ajuda per localitzar el patrimoni
Sebastià Munar ha explicat que «la carta arqueològica passarà a ser titularitat del Consell. La seva consulta haurà de ser restringida a experts per evitar espolis». El president de l'institut ha destacat que aquest és un document viu que sempre ha d'estar renovant-se, per això Munar ha demanat ajuda a la població de Formentera en general, i pescadors i gent de mar en particular perquè en cas de trobar restes arqueològiques dins la mar avisin al departament de Patrimoni del Consell o als GEAS de la Guàrdia Civil perquè el puguin protegir.
Formació
Des de l'IBEAM es faran cursos per internet per difondre la necessitat de protecció del Patrimoni submarí. L'institut també preveu fer tallers entre els més joves per conscienciar-los des de petits. Així mateix gravaran un documental amb les feines desenvolupades per fer la carta arqueològica. Sebastià Munar ha destacat que «ara hem iniciat una campanya de crowdfunding per poder-lo dur endavant». De moment, a més del Consell de Formentera i els GEAS amb el projecte col·laboren altres empreses com Trasmapi, Fundació Abel Matutes, Decathlon, Vellmarí, Marina de Formentera, Ibiza Fun Rent Car i Global Star Events, als que han mostrat el seu agraïment.