• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera disposarà d'una carta arqueològica subaquàtica

signatura conveni arqueo sub premsaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el president de l'Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), Sebastià Munar han signat avui un conveni per «establir les bases de l'acció concertada entre el Consell i l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima per elaborar la carta arqueològica subaquàtica de Formentera», segons ha explicat Jaume Ferrer.

El president ha recordat que «en el Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera per a 2015-2016, l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades». L’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima és una associació sense ànim de lucre que té per finalitats «investigar, protegir i divulgar el patrimoni cultural marítim de les Illes Balears», segons ha destacat Jaume Ferrer.

El conveni que s'ha signat té una durada de 5 anys, en cada campanya el Consell de Formentera aportarà 2.000 euros als investigadors perquè facin front a diferents despeses i facilitarà l'allotjament a l'equip, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador. La consellera ha destacat la importància que tindrà per al Consell tenir aquesta carta arqueològica subaquàtica, ja que «localitzarà i descriurà el nostre patrimoni marí, i així podrem fer una gestió i protecció del mateix».

Ajuda per localitzar el patrimoni
Sebastià Munar ha explicat que «la carta arqueològica passarà a ser titularitat del Consell. La seva consulta haurà de ser restringida a experts per evitar espolis». El president de l'institut ha destacat que aquest és un document viu que sempre ha d'estar renovant-se, per això Munar ha demanat ajuda a la població de Formentera en general, i pescadors i gent de mar en particular perquè en cas de trobar restes arqueològiques dins la mar avisin al departament de Patrimoni del Consell o als GEAS de la Guàrdia Civil perquè el puguin protegir.

Formació
Des de l'IBEAM es faran cursos per internet per difondre la necessitat de protecció del Patrimoni submarí. L'institut també preveu fer tallers entre els més joves per conscienciar-los des de petits. Així mateix gravaran un documental amb les feines desenvolupades per fer la carta arqueològica. Sebastià Munar ha destacat que «ara hem iniciat una campanya de crowdfunding per poder-lo dur endavant».  De moment, a més del Consell de Formentera i els GEAS amb el projecte col·laboren altres empreses com Trasmapi, Fundació Abel Matutes, Decathlon, Vellmarí, Marina de Formentera, Ibiza Fun Rent Car i Global Star Events, als que han mostrat el seu agraïment.

Formentera crea un ampli cartell d'activitats per celebrar el Dia de la Infància

RP infanciaEl Consell de Formentera, a través de la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha donat avui a conèixer totes les activitats organitzades per diferents àrees de la institució insular per celebrar el Dia Internacional de la Infància que se celebra el proper 20 de novembre. Aquesta celebració té com a objectiu garantir el compliment de la declaració Universal dels Drets Humans i la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Nen «la qual compromet als països a garantir que tots els nens i nenes puguin accedir a les condicions de vida i oportunitats que afavoreixin íntegrament, el seu desenvolupament i benestar», segons ha destacat Parellada.

A nivell local l'aplicació d'aquestes accions es porta a terme a través de diferents accions. Una d'elles segons ha recordat la consellera «és el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, segell que fou atorgat al Consell Insular de Formentera el passat 17 d'octubre de 2014». Amb aquest reconeixement el Consell es va comprometre a desenvolupar un pla estratègic «perquè els infants i joves siguin visibles i participin en la vida diària de l'illa». Per aquest motiu per primera vegada aquest any s'ha treballat «en coordinació de totes les àrees del Consell que tenen a veure amb els joves i s'ha fet un programa amb diverses activitats», segons ha manifestat la consellera de Benestar Social.

Foment de l'esport
Pel que fa a la part esportiva el responsable d'aquesta àrea, Jordi Vidal, ha explicat que el pròxim 21 de novembre es farà una jornada de portes obertes al Poliesportiu Antoni Blanc perquè els nens i les seves famílies puguin gaudir d'aquestes instal·lacions, una jornada que comptarà amb una ampla mostra d'activitats esportives. «La nit d'abans, la del 20 de novembre, des de les 20.00 fins les 24.00 hores es farà una nit esportiva pels joves d'entre 14 i 18 anys», segons ha declarat el conseller.

Educació i cultura
La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha parlat sobre les activitats educatives i culturals que es duran endavant. D'una banda s'han organitzat 8 jornades de neteja de platges amb els escolars de l'illa, que també participaran en un concurs de dibuix sota el lema d'UNICEF, «Reinventant el futur». A més, els alumnes de cinquè i sisè de primària faran jocs de taula amb els usuaris del centre de dia per fomentar l'intercanvi generacional. En aquest sentit, el dia 7 de novembre al centre de majors de Sant Ferran hi haurà un taller de creació de joguines antigues.

Pel que fa a la part cultural, la consellera ha destacat tres activitats, el concert de Dàmaris Gelabert del pròxim diumenge 8 de novembre a les 17.30 al cinema, la projecció d'un film a la biblioteca de Sant Ferran del proper 12 de novembre, i l'actuació d'un contacontes del proper 18 de novembre també al cinema.

Conscienciació mediambiental
Per la seva part, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera s'ha referit a la importància de conscienciar als nens des de petits amb accions com la de les neteges de platja en les quals col·laboraran tècnics de la seva àrea. A més, ha explicat que «el 22 de novembre es farà una jornada de neteja de platges en família amb un taller de reciclatge».

Xerrades
La tècnica de Joventut, Mònica Rey, ha destacat les dues xerrades dirigides a pares i mares o adults interessats en el tema de la criança. «Els fills no vénen de Mart. Els pares de vegades ho sembla», és la que oferirà el pròxim divendres 6 de novembre Paco Pérez a partir de les 19.00 hores a la sala de conferències de Cultura. El següent divendres dia 13 a la mateixa hora i en el mateix lloc Anna Manso parlarà sobre «Mares i pares imperfectes».

A més, segons ha afegit Mònica Rey el dia 20 alguns nens viatjaran al Parlament de les Illes Balears per assistir al Parlament Infantil que es fa a Palma i el 26 de novembre el farà el Ple del Consell de Participació de la Infància i la Joventut de Formentera a la Sala de Plens del Consell. Per últim, la tècnica ha parlat sobre el concert per a joves que hi haurà el 27 de novembre a les 21 hores a l'envelat de Sa Senieta.

L'àrea de Cultura del Consell rep suport de la Fundació Baleària

RP acord Balearia CulturaEl Consell de Formentera, a través de la consellera de Cultura, Susana Labrador ha presentat avui l'acord de col·laboració entre la Fundació Baleària i la institució insular, que «més endavant es concretarà en un conveni, per donar suport a les activitats culturals», segons ha explicat la consellera. A la roda de premsa també han assistit Ricard Pérez Ivars, gerent Fundació Baleària, Joan Serra, delegat de Baleària a les Pitiüses, i Verònica Arenas, tècnica de Cultura.

Ricard Pérez ha explicat que la Fundació Baleària pretén crear unes «llotges culturals entre els indrets en els quals opera la naviliera, és a dir, igual que abans s'intercanviaven mercaderies, que ara s'intercanviïn esdeveniments culturals». Amb aquest acord la consellera de Cultura espera poder augmentar les propostes culturals que arriben a l'illa de Formentera, però també les que s'exporten. «En aquests moments ja treballem en la mostra d'espectacles infantils de primers d'any, en la programació de teatre, de concerts i estem mirant d'ampliar l'oferta a altres arts escèniques com la dansa», segons ha declarat.

Acords empresarials
Susana Labrador ha parlat de la importància d'aconseguir formes de col·laboració amb el teixit empresarial que «ens permetin donar més qualitat i varietat a la programació cultural de la nostra illa i més difusió de la producció de Formentera arreu».

Pàgina 132 de 132

132
Següent
Final

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera