• Català
  • Castellano
  • English
Areas Social action Culture and Historical Heritage

'La pecera’ redescobreix el fons marí i els paisatges formenterers des de les deconstruccions de Ismael Cerezo

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que del 19 al 30 de setembre a la Sala d’Exposicions ‘Ajuntament Vell’ es podrà visitar l’exposició ‘La pecera’, de l’artista Ismael Cerezo.

Cerezo arriba per primera vegada a aigües de Formentera al juliol de 2022 a bord d'una expedició oceanogràfica l'objectiu de la qual és aprofundir en el coneixement de les prades de Posidònia oceànica de l'Illa amb la fi última d'assegurar la seva conservació. Immediatament queda atrapat pel contrast entre el blau infinit de les aigües i la calidesa i magnetisme que desprenen els paisatges i les persones en la superfície. Durant l'expedició els dies se succeeixen de manera frenètica i convulsa. De dia, Ismael se submergeix en el cor del Mediterrani, fonent-se amb les fulles de posidònia i amb tot l'univers que contenen. De nit, mentre roman en el seu petit catre de proa en el qual es projecta tota la immensitat d'un cel desaforat, les imatges gravades durant el matí s'amunteguen en el seu cervell, però d'una forma diversa a com són en realitat.

Com en Alicia a través del mirall, la superfície de la mar actua a manera de tamís a través del qual els records del vist i viscut emergeixen i es transformen en una cosa nova. La realitat es modifica a l'abric de les sensacions i estímuls que recorren el seu cervell, generant noves projeccions en els quals els organismes i els paisatges es desconstrueixen o muten, assumint part de la pròpia essència d'Ismael. Ismael comença a dibuixar de manera compulsiva en cada buit que li deixen les labors diàries. La selecció d'obres de ‘La pecera’ recull una petita part dels treballs realitzats durant aquests dies sense fi, amb el desig de retornar a Formentera tot el que l'illa li ha donat.

L’exposició s’inaugurarà el dilluns 18 de setembre a les 20.00 hores. La mostra es podrà visitar a la Sala d’Exposicions ‘Ajuntament Vell’ d’11.00 a 14.00 hores i de 19.00 a 21.00 hores (festius, diumenges i dilluns matí, tancat) .

Ismael Cerezo es un artista experimental multidisciplinar con base en Murcia. Desde temprana edad ha desarrollado un vínculo y una sensibilidad estrechamente ligada al mar y sus habitantes. Su interés por la vida marina le llevo a desarrollar estudios en ciencias marinas y master en gestión pesquera sostenible. Paralelamente a la formación científica, ha desarrollado una formación artística autodidacta, enfocada en las artes plásticas, la escultura en hierro y vidrio, el graffiti y los murales.

Desde los 13 años ha desarrollado pintura mural con aerosol y pinturas plásticas. De este inicio en la pintura en exteriores derivó la necesidad de encerrarse en estudios para desarrollarse en estilo y forma pictóricas de manera menos costosa. A los 18 años empezó a exponer en galerías, salas públicas y bares de la región, como el café bar el Sur, galerías como CHYS, y centros de exposiciones como la casa de cultura de San Pedro del Pinatar, además de poder encontrar su trabajo a pie de calle en murales.

Rotund èxit de la Passarel·la de Moda de Formentera en la seva quinzena edició

La Passarel·la de Moda de Formentera, que enguany s'ha dut a terme amb el títol TONALITATS, ha set tot un èxit de convocatòria i ha aconseguit omplir la plaça d'Europa des Pujols. Veïns de l'illa i turistes no han volgut perdre's aquesta tradicional desfilada de moda i creativitat de Formentera, que enguany ha comptat amb la col·laboració de la recentment creada associació per a la inclusió Diver Gent, que va néixer de la voluntat d’acompanyar, assessorar i ajudar persones diversament hàbils i les seves famílies.

De fet, nou membres d'aquesta associació de diferents edats han desfilat com a autèntics professionals per la passarel·la d'aquest ja consagrat certamen, que enguany compleix la seva quinzena edició.

Els models han mostrat al nombrós públic congregat a la plaça les creacions d'un total de vint dissenyadors de l'illa, tant en moda com en joies i sabates.

Les marques que han desfilat en aquesta quinzena edició de la Passarel·la Formentera són:

Hippie Shop Formentera, L'Ikigai Design, Marziposa Lingerie, Atzavara, Cosir i Cantar de Fabiana Schulz, Pahiesa, Kavra Formentera, Simona Colzi, Molly Mallone i és Pelegrí, Jesús Costa, Equilibri Formentera, Ulaan, Elena Hurtado (OBI) & Lorenzo Pepe, Eva Cardona, Laura López i Ginkgo Creations, Ur Calvet, Majoral.

Els presentadors de la gala han set Regina Mayans i Pepo Rubio.

Cal destacar que el nom de la passarel·la, TONALITATS, neix de la col·laboració amb l'associació Diver Gent, perquè té el doble vessant de definir l'objectiu de la mateixa associació de promoure la diversitat, i que també té relació amb l'illa de Formentera, plena de colors, contrastos i, en definitiva, de diversitat i tonalitats.

30 de juny de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

tonalitats 2023 baixa

Les festes de Sant Jaume ompliran Formentera d’esdeveniments per a totes les edats

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Formentera celebra la Diada de l’illa amb una programació que s’estén entre els dies 20 i 27 de juliol. La consellera de Joventut, Majors, Igualtat i Participació, Eva Nieto, ha convidat tots els formenterers a gaudir d’aquest ampli programa de festes que compta amb activitats de temàtica variada per a infants, joves i adults. “Enguany torna a haver-hi un cartell ple d'activitats i actuacions variades per a tota mena de públic i edats", ha recalcat Nieto, "i esperam que els formenterers i els turistes gaudeixin d'aquest ampli programa".

Nieto ha assenyalat, també, que té una il·lusió especial amb aquestes festes de Sant Jaume "perquè són les meves primeres festes com a consellera, i encara que no he pogut participar en el disseny dels esdeveniments, esper que sigui per a mi un punt de partida perquè les festes de Sant Jaume de 2024 siguin fins i tot millors que aquestes".

Activitats infantils i juvenils

La programació s’obri el dijous 20 de juliol a les 19.30 h a la plaça de la Constitució. Els més petits podran gaudir del concert d’El Pot Petit, que visiten per primer cop Formentera per presentar-nos el seu últim espectacle, “El Pot Petit en concert, festa animal!”, una festa molt animal plena de música, teatre i titelles, ideal per fer volar la imaginació tot ballant, cantant, rient i gaudint amb bona companyia.

El dissabte 22 de juliol els amants de la música podran gaudir de la Nit Jove a la plaça de la Constitució de Sant Francesc; una vetlada organitzada per l’àrea de Joventut que comptarà amb les actuacions d’Aqua, Flaco Fer, Gawchito, Lu, Tur, Day-N, Babymilo and friends. Una varietat musical que es podrà seguir en viu a partir de les 22.00 h.

Activitats culturals

El divendres 21 de juliol Formentera podrà gaudir de l’espectacle de teatre còmic de carrer, “A la fresca”, de la companyia Anna Confetti. L’espectacle s'inspira en les àvies que a les nits d'estiu sortien (i en alguns pobles encara ho fan) a prendre la fresca i comentar les anècdotes de la jornada, on qualsevol fet quotidià podia esdevenir una gran història. “A la fresca” es representarà a les 20.30 h, des del carrer de Sant Jaume fins a la plaça de la Constitució.

El dilluns 24 de juliol a les 19.00 h tendrà lloc la inauguració de l’exposició de pintura “Lieu de mémoire” d’Helena Belzer. Es podrà visitar a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” del 25 de juliol al 5 d’agost d’11.00 h a 14.00 h i de 19.00 h a 21.00 h. Diumenge i dilluns al matí, la sala romandrà tancada.

D’altra banda, el dijous 27 de juliol tendrà lloc “Miasma”, un espectacle que combina música i teatre per explicar com es visqué l'epidèmia de pesta que assolà la ciutat de Milà l'any 1630. L’espectacle es representarà a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Acte institucional, 24 de juliol

L’acte institucional de la Diada de Formentera, amb el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa, se celebrarà el dia 24 de juliol a les 20.00 h a la plaça de l’Església de Sant Ferran amb l’actuació de Neus Boned Escanellas, Santi Boned, Mar Moreno Escandell i Úrsula Pomar Capó.

Diada de Formentera, 25 de juliol

El dia de Sant Jaume, Diada de Formentera, a les 20.00 h se celebrarà la missa de Sant Jaume a l’església de Sant Francesc. Tot seguit, cap a les 21.00 h a la plaça de la Constitució, les colles de Formentera Es Pastorells i Es Xacoters faran una ballada popular.

Actuacions musicals

Un any més, els dies centrals de les festes estaran marcats per les actuacions musicals a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Enguany, com a novetat, el divendres 21 de juliol, la plaça de la Constitució es vestirà de revetla popular i acollirà l’Orquestra 4 Balls, una orquestra venguda de Mallorca i creada especialment per fer ballar tots els públics tot rememorant les cançons més emblemàtiques de tots els temps.

El tradicional Jazz a la plaça tendrà com a convidat especial Oliver & Llombart Duo, el diumenge 23 de juliol a les 22.00 h.

El dilluns 24 de juliol a les 22.30 h, Macaco, la mítica banda barcelonina, presentarà el seu nou àlbum “Vuélame el corazón”, seguits de Pongo, la diva afroportuguesa del Kuduru, compositora de temes propis, que neixen de la seva experiència vital en les barriades de Lisboa i de les arrels africanes. Per acabar la nit, actuarà Axel Pi Sidonie DJ set, un clàssic de les festes de Sant Jaume, una proposta en què el bateria de la banda catalana Sidonie punxa música de ball i planteja un recorregut que parteix des dels anys seixanta fins als nostres dies.

El plat fort de les festes serà la Nit de Sant Jaume, el dimarts 25 de juliol a les 22.30 h, amb el concert de Mireia, cantautora catalana establerta a Formentera des de fa més d’una dècada, que presentarà el seu últim disc “Marge de millora”. Ressonadors, el projecte musical que recupera cançons tradicionals pitiüses en un format contemporani, torna sis anys després de la seva darrera visita a l’illa, amb un concert on no faltaran les cançons més emblemàtiques del seu repertori per celebrar el quinzè aniversari del naixement de la formació.

Activitats esportives i campanyes

L’esport també formarà part destacada de les festes patronals, que comptaran amb el Torneig de tennis i pàdel Memorial John Tunks, que se celebrarà a les pistes municipals del 21 al 23 de juliol.

Durant les festes es reduirà l’ús de plàstic d’un sol ús. Per una banda, els gots que hi ha a les barres de totes les festes, que enguany comptaran amb un nou disseny, són reutilitzables. Des del Consell de Formentera s’ha agraït a totes les associacions la col·laboració per reduir els plàstics d’un sol ús.

Així mateix, el Consell col·locarà dues fonts d’aigua pura purificada per tal que els assistents puguin disposar d’aigua de manera gratuïta, sense generar residus plàstics i per fer front a les altes temperatures de l'estiu. Una estarà situada als voltants del Centre Antoni Tur “Gabrielet” i l'altra, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, al costat de la seu del Consell Insular.

Enguany també es comptarà amb la presència de la campanya “No i punt!”. Hi haurà un punt informatiu i de suport per a la prevenció i actuació contra les agressions sexistes, així com una taula de prevenció del consum d’alcohol i altres substàncies.

Per acabar, Nieto ha agraït la implicació de les altres àrees del Consell i de les associacions que hi participen i fan possible la celebració de la Diada de Formentera. També ha agraït el suport de Trasmapi, un dels principals col·laboradors d’aquestes festes.

cartell sant-jaume-2023-xarxes

Festes de Sant Joan 2023 Formentera

cartell 2023vi Sant Joan

El Cinema a la Fresca torna a Formentera per gaudir del setè art sota les estrelles

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, presenta la dissetena edició del cicle de Cinema a la Fresca. Aquest cicle fa que residents i turistes gaudeixin de les nits d'estiu i de la projecció de clàssics i contemporanis del cinema estatal i internacional de manera gratuïta.

Sota la direcció artística de Véronique Land i MC Serveis Culturals, es projectaran, del 27 juny al 8 setembre, un total de trenta-dos pel·lícules de nacionalitats variades, rodades entre els anys vint i fins a l'actualitat, totes en versió original i amb subtítols en castellà. Les projeccions es duran a terme els dimarts al jardí de ses Eres a Sant Francesc, els dijous a la plaça de l'Església a Sant Ferran i els divendres al pati de la Casa del Poble de la Mola.

Programació
El Cinema a la Fresca oferirà una selecció variada de pel·lícules i gèneres diferents. Des d'emocionants pel·lícules d'acció i aventura fins a commovedors drames i refrescants comèdies, el festival promet un catàleg divers i captivador per al gaudi de tots els cinèfils.

El cicle s'inaugura el dimarts 27 de juny a Sant Francesc, amb la projecció de "Brokeback Mountain/En terreno vedado" dins del programa d'activitats amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQA+. Una pel·lícula del director Ang Lee que narra la història d'Ennis i Jack, que es coneixen mentre fan cua per ser contractats per un ramader. Tots dos aspiren a aconseguir una feina estable, casar-se i formar una família. Quan el ramader els envia a cuidar bestiar a la majestuosa muntanya Brokeback, entre ells sorgeix un sentiment de camaraderia que deriva cap a una relació íntima.

El dijous 29 de juny, a Sant Ferran, es projectarà la pel·lícula "El otro lado de la esperanza", que forma part del programa del Dia Mundial de les Persones Refugiades. La pel·lícula, dirigida per Aki Kaurismaki, narra la història d'un jove de Síria, la sol·licitud d'asil del qual és rebutjada. El jove, però, decideix quedar-se de totes formes.

El dimarts 4 de juliol a Sant Francesc es projectarà "Alcarràs": durant generacions, la família Solé cultiva una gran extensió de melicotons a Alcarràs, una petita localitat rural de Catalunya. Però aquest estiu, després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra, potser sigui la seva última collita.

El dijous 6 de juliol a Sant Ferran, gaudirem d'un homenatge al cinema amb el documental "Truffaut/Hitchock" basat en el llibre "El cine según Hitchcock" de François Truffaut, una referència per a qualsevol cinèfil. El director Kent Jones convida alguns dels millors directors del nostre temps a compartir els seus pensaments. En aquesta ocasió, serà el mestre del suspens, Alfred Hitchcock.

A la Casa del Poble, el dimarts 7 de juliol, es projectarà "Loving Vincent", pel·lícula de gran direcció artística, que relata la relació que s'estableix entre Theo, germà del recent difunt Van Gogh, amb Armand, fill del carter i que té com a missió entregar-li una carta molt especial que va escriure el pintor abans de la seva mort.

Un altre dels moments més destacats serà la interpretació en directe de la banda sonora de la pel·lícula "La pasión de Juana de Arco" de Carl Theodor Dreyer pel pianista Jota Hidalgo, el dimarts 11 de juliol al jardí de ses Eres de Sant Francesc.

També gaudirem de tres pel·lícules famoses del gènere negre: "Vertigo", "Gloria" i "Tirad sobre el pianista".

El film "Maixabel", que es projectarà el dimarts 22 d'agost, parla de na Maixabel Lasa, dona que perd el seu marit, Juan María Jaúregui, assassinat per ETA l'any 2000. Onze anys després, rep una petició insòlita: un dels assassins demana entrevistar-se amb ella a la presó.

L'11 d'agost a la Casa del Poble es podrà veure "Cinema Sabaya", un film que narra com nou dones, àrabs i jueves, participen en un taller de cinema per documentar les seves vides, i qüestionar-se els seus punts de vista i creences per mitjà de la comèdia dramàtica.

El cicle també ofereix dues pel·lícules per a nens petits i més grans. "Gru, mi villano favorito", dijous 20 de juliol, narra la història d'un home deplorable que planeja el crim més increïble de la història: robar la Lluna. Per altra banda, "Milagro", el dijous 7 de setembre, és la història de dos nens separats que somien amb la reconciliació dels seus pares divorciats. Quan coneixen la notícia de la inauguració d'una línia de tren que unirà les dues ciutats, es subjecten a una superstició segons la qual quan els primers trens es creuin, ocorrerà un miracle.

Per tancar el festival, el 8 de setembre es projectarà "Der Räuber", que ens parla de la vida d'en Joahnnes Rettenberger que es troba dins la presó però al mateix temps es prepara com a gran atleta. Serà així que fins i tot guanyarà campionats nacionals d'atletisme però, a la vegada, aprofitarà les seves qualitats per a continuar robant bancs.

Aquestes i moltes altres pel·lícules es poden consultar al cartell de la programació completa.


15 de juny de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023vi CALF

More Articles...

Page 5 of 132

5

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera