• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library

Els ajuts per a desplaçaments d'estudiants es pagaran a partir de la setmana vinent

L’Àrea d’Educació del Consell de Formentera procedirà a efectuar el pagament corresponent als ajuts per a desplaçaments destinats a estudiants que cursen estudis universitaris fora de l’illa, a partir de la setmana vinent.
Recordem que la quantia individual de l’ajuda per al desplaçament és de 450 euros per als estudiants que cursin els seus estudis fora de les illes Pitiüses i de 150 euros per aquells que estudien a l’illa d’Eivissa. Aquesta segona línia d’ajusts per a desplaçaments, amb un total de 25 mil euros, es concedeix des de l’any passat donat l’augment del nombre d’estudiants a l’illa d’Eivissa. Entren dins aquesta categoria tots els estudiants que cursin estudis universitaris, estudis de formació professional o batxillerat artístic.
En total es destinen 30.000 euros amb l’objectiu d’establir mesures per compensar el fet de la insularitat en matèria educativa i corregir les desigualtats o els desequilibris entre els estudiants de l’illa de Formentera i els de la resta de la Comunitat i l’Estat espanyol.
Des del Consell de Formentera es lamenta la demora en la tramitació de les subvencions i els inconvenients ocasionats. De cara a l’any que ve es treballarà en l’aplicació de mesures que garanteixin una major agilitat en la tramitació de les subvencions en matèria educativa.

Nova promoció d'habitatges de protecció oficial a Sant Ferran

HPO a Sant FerranUn conveni entre el Govern Balear i el Consell Insular de Formentera permet que l’IBAVI pugui construir 14 HPP en règim de lloguer.

El Consell Insular de Formentera i el Govern Balear, mitjançant la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques, han arribat a un acord per a la construcció de 14 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer al nucli urbà de Sant Ferran.

Aquests habitatges seran construïts per l’Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) a la parcel·la on actualment s’ubica el parc Bob Baldon, cedida per la màxima institució de l'illa, així com a la parcel·la següent, on s’ha arribat a un acord de compra amb el propietari. El Parc Bob Baldon serà reubicat a un altre indret del nucli de Sant Ferran perquè els seus veïns en puguin seguir gaudint.

Aquest conveni amb l'IBAVI té com a objectiu fomentar i fer possible una política d'habitatges més digna i accessible per als col·lectius amb dificultats. Amb la construcció dels nous habitatges d'una, dos i tres habitacions, es donarà una major cobertura a la nombrosa demanda existent a l'illa. Tal i com s’estableix en el conveni signat avui, la totalitat dels habitatges es destinaran a lloguer i en el moment de l’adjudicació, es prioritzarà als residents de Formentera, especialment als més joves.

Tot i que depèn dels preus establerts en el moment que els pisos estiguin finalitzats, es preveu que els lloguers variaran entre els 350 i els 450 euros mensuals.

L’organisme balear es farà càrrec de la seva construcció i s’espera que les obres puguin començar durant el primer semestre de l’any 2011. La posada en marxa de les noves promocions, valorades en 550.000 euros, suposa un esforç inversor per a ambdues institucions que treballen per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. El Consell de Formentera es compromet a aportar la suma de 150.000 euros per col·laborar en aquesta compra i, a més, cedeix uns altres terrenys, ubicats devora els que ha adquirit el Govern, per a què puguin ser sumats a l’anterior solar i ubicar-hi una promoció d’HPP.

Aquest sòl té una superfície de 421 m2 i, segons la revisió de les Normes Subsidiàries del planejament urbanístic de l’illa de Formentera, aprovades inicialment en desembre de 2009, tindrà un ús residencial. Aquest terreny s’afegirà al que és propietat de Jaume Marí, de 575 m2, ubicat al carrer de Sant Jaume número 14 i que, igual que l’anterior sòl, està previst que la revisió del planejament de Formentera li concedeixi l’ús residencial.

Publicació de les ordres de vedes a les Illes Balears

Vedes de caça de les Illes BalearsLes competències de caça seran assumides pel Consell de Formentera a partir del dia 1 de gener de 2011.

El Govern Balear ha publicat l'ordre de vedes de caça per a tots els territoris de les Illes Balears, per tal de regular aquesta pràctica a totes les illes (BOIB núm.77 de 25/05/2010). En el cas de Formentera la pràctica habitual és la caça menor, que inclou la captura d'espècies com conills, perdius, llebres, guàtleres, faisans, tórtores o tords, entre altres.

Els dies hàbils dins el període de caça menor són els dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i els festius de caràcter nacional o autonòmic, en el període comprès entre el 17 d'octubre i el 2 de gener. Amb la publicació de les ordres de vedes no es podrà caçar al territori balear fins aquestes dates.

Actualment, a Formentera es pot caçar a 3 vedats habilitats a les zones de Es Cap, la Mola i Portossalè, i a terrenys lliures segons el que disposa l’ordre de vedes de l’any 2010. Les captures màximes diàries oscil·len entre 2 exemplars, en el cas de llebres a Mallorca i Eivissa, fins a una xifra màxima de 20 tords a totes les illes. Pel que fa a la captura del conill a Formentera està autoritzat des del 25 de juliol fins el 2 de gener, amb cans i sense escopeta. En aquest cas, Formentera, alguns vedats s'acullen a la opció de començar la caça del conill a partir del 4 de juliol els dies establerts que són dimarts, dijous, dissabte, diumenges i festius.

Les competències de caça pertanyen al Govern de les Illes Balears, concretament a la Direcció General de Biodiversitat fins al 31 de desembre de 2010, en què passaran a ser competència del Consell Insular de Formentera.

Aquest procés de negociació amb el Govern Balear va començar fa més d’un any a fi d’aconseguir la millor proposta possible per als ciutadans de Formentera i que els caçadors i caçadores tenguin un servei millor, més proper i des de Formentera.

Inicialment la proposta del Govern estava fixada en 36.000 euros i finalment des del Consell de Formentera s’han aconseguit 115.000 euros per a l’illa i els seus ciutadans, a més d’un vehicle valorat en 15.000 euros, així com l’ampliació de mitjans per un import de 24.000 euros mitjançant la conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

Aquest acord va ser signat el passat 28 de maig entre el president del Consell de Formentera i el conseller balear de Presidència, Albert Moragues. Les noves competències permetran desenvolupar actuacions com participar en les reunions tècniques d’àmbit insular, autonòmic o estatal en representació del consell, proposar i tramitar l’activitat normativa o reguladora de la institució de l’illa, així com tota la tramitació dels expedients i l’execució de les actuacions que es derivin de les competències assumides pel Consell Insular de Formentera en matèria de caça i recursos cinegètics.

Aquesta nova competència es traduirà en una millora dels serveis per als ciutadans per exercir la seva activitat d’una manera pròxima, propera i efectiva.

Circuits verds a Formentera

Cartells dels circuits verdsSilenci i sostenibilitat a peu o en bicicleta.

Recórrer Formentera a peu o en bicicleta és una de les millors maneres de no perdre detall de tots els elements naturals, culturals o patrimonials que hi són presents. La peculiaritat del seu terreny i l’accessibilitat que la caracteritzen, la fan idònia per a fer del circuits verds una de les millors opcions per gaudir del territori formenterer.

Per tal de dur a terme un recorregut pels circuits verds més emblemàtics de l’illa amb una senyalització integrada amb l’entorn natural, l’Àrea de Turisme de Formentera s’ha posat en marxa amb la execució d’un projecte d’unificació, disseny i construcció senyalèctica de les 20 rutes cicloturístiques existents actualment a la nostra illa.

El resultat és la creació de 13 rutes verdes, que també incorporen diferents itineraris dissenyats per a la pràctica de Nòrdic Walking, que permetran guiar el visitant en la seva exploració activa de Formentera i que tenen com a objectiu disposar d’unes rutes més accessibles i comprensibles, tant pel visitant com pel formenterer, facilitant la ubicació al mapa/territori gràcies a un codi de colors i números per distingir les rutes i la situació exacte al mapa de cada fita.

Aquesta iniciativa permet aprofitar al màxim l’entorn de Formentera, integrant els elements indicadors amb l’entorn natural, per així apropar-nos d’una manera respectuosa a gaudir el medi ambient i fent d’aquesta pràctica esportiva una manera molt saludable de sentir i viure Formentera.
Finalment, la nova xarxa de circuits verds, en un intent de simplificar i endreçar itineraris, ha unificat trams existents i ha creat accessos entre les diferents rutes. Així mateix s’ha projectat una possible segona fase on amb poca intervenció, s’aconseguiria oferir la volta a tota l’illa a peu i en bicicleta coneixent les riqueses naturals, històriques i arquitectòniques, així com els racons més màgics de Formentera.

13 circuits verd amb armonia amb la natura.

La nova senyalització de les 13 rutes verdes que connecten les zones d’especial interès paisatgístic de Formentera, integra l’element indicador i direccional amb el seu entorn més immediat, aconseguint una estètica final coherent amb la cultura i la historia de l’illa.

Amb un acabat oxidat per la seva tonalitat mimètica i harmoniosa amb el medi, els nous elements esdevenen un element coherent amb l’entorn natural. Per altre banda, s’utilitzen les fustes del mar, que tant comuniquen de la idiosincràsia de l’illa; sostenibilitat i reciclatge, com a reflexe amable de la natura.

Després de tot un estudi del medi natural, finalment els itineraris es poden classificar de la següent manera:
- Un que s’adapta a la senyalització de rutes ja existents, com és el cas de les quatre rutes del parc natural. Consta d’una peça d’acer que es fixa mitjançant dos cargols, i que indica el color de la ruta i el número de fita que l’ubica al plànol.
- Un d’inici i fi de ruta, i també en casos de cruïlles importants en la que es pot donar una incorporació a la ruta. És una senyal d’uns 270 cm. d’alçada, amb indicadors del nom del destí i direcció i també, com en els altres dos casos, color de ruta i número d’identificació al plànol.
- Un element inter/ruta, que ens serveix per anar seguint l’itinerari. És el més repetit i per això s’ha volgut disminuir l’impacte. D’alçada 90 cm. i pla informatiu inclinat, indica les dues direccions de destí amb el nom de cada una d’elles, el color de ruta i el número de fita que la situa al plànol.

El muntatge i la fabricació de les noves rutes, aposta important de la màxima institució de l’illa, s’ha realitzat íntegrament amb peces de Formentera, seguint un procés artesanal i fent que totes les peces siguin úniques i tractades amb la mà una a una i unificades pel concepte de fons que guia el projecte.

L’objectiu és oferir al visitant la possibilitat d’avançar quilòmetres a Formentera en bicicleta o a peu, com una alternativa més ecològica que t’ofereix la possibilitat de transportar-te a un món molt més interior i reflexiu i que podria convertir-se en una alternativa ecològica al transport convencional on sentir la llibertat que es respira a Formentera.

More Articles...

Page 144 of 155

144

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat