• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Els bombers de Formentera participen a un simulacre d’incendi al port de la Savina

foto bombers simulacre 2018 1.jpg

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Presidència, informa que els bombers de Formentera, conjuntament amb efectius de la policia local, policia portuària i protecció civil, ha participat aquest matí en un simulacre d’incendi d’un camió d’abastament de combustible vora la benzinera del port de la Savina.

Aquest tipus de simulacre, que se sol efectuar un cop l’any, forma part del Pla de seguretat interior del port i serveix per avaluar la resposta del cossos d’emergències en casos d’accidents per foc i contaminació marítima a la zona portuària.

En concret, avui s’ha simulat un incident relacionat amb la descàrrega d’un camió cisterna de benzina al que se li ha trencat la mànega, produint-se una fuita i posterior incendi. L’actuació ha consistit en controlar la fuita i procedir a l’extinció del foc al mateix temps que s’assegurava la zona afectada i s’evitava la propagació de les flames a d’altres instal·lacions.

Per al conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, aquest exercici ha servit per “posar de manifest la col·laboració entre l’Autoritat Portuària i els diferents cossos de seguretat i prevenció del Consell de Formentera quan es produeix una emergència”. Escandell ha destacat també la posada en funcionament del nou camió cedit recentment per l’APB al cos de bombers del Consell, “una ferramenta de gran utilitat a l’hora de prevenir i sufocar millor les incidències que es puguin produir al port de la Savina i a la resta de l’illa”.

En total, al simulacre, que s’ha iniciat a les 10 del matí i s’ha donat per acabat a les 10.45 aproximadament, hi han participat quatre bombers amb dos vehicles pesants, sis voluntaris de protecció civil amb dos vehicles, quatre agents de la policia local i dos de la policia portuària.

Formentera participa en la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l’Aigua de Bilbao

foto bizkaia 1La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, va participar la setmana passada a la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l'Aigua (4.0), un seguit de jornades organitzades per l'Associació Espanyola d’Abastaments d'Aigua i Sanejament, AEAS, juntament amb el Consorci d'Aigües Bilbao Bizkaia.

Aquesta trobada va servir per tractar sobre el procés de transformació digital que s'està produint en el sector de gestió de l'aigua urbana per avançar en la innovació, així com els reptes que es plantegen per al futur, des de l'estratègia general, passant per la contractació pública, la gestió integral de projectes o de la seva explotació, tant en sanejament i depuració com en el proveïment.

Formentera hi va mostrar els darrers avenços aplicats en l’Smart Water Island, el sistema de telelectura de comptadors implementat per Aquàlia, l’empresa de servei d’aigües a l’illa, que recull les dades de manera remota i automàtica, la qual cosa es tradueix en una gestió ràpida i eficaç de la xarxa d’abastament.

Sistema pioner a les Illes Balears

Aquest sistema s’acabarà d’implantar a tota l’illa a finals d’any amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. Cal recordar que la implantació d’aquest sistema és pioner a Balears i que no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua.

La lectura intel·ligent dels comptadors permet controlar el consum en temps real sense necessitat de desplaçar a cap operari ni accedir a la comunitat o a l'habitatge individual. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum a través d’un programa informàtic de gestió.

Els usuaris, a més, poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació per a mòbils Smart Aqua, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi resideixin. Així mateix, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

En paraules de la consellera Aguilera; “aquest servei significa una millora en l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,57% al 2017. Tot plegat, redunda en un ús sostenible i adequat de l’aigua i la seguretat en el seu subministrament, tan valuós per a l’illa de Formentera”.

Aguilera també va explicar en la seva presentació el model de gestió que realitza l’Aliança per l’Aigua, entitat que involucra tres sectors; l’administració, la societat civil i l’empresa privada, en pro de la millora en la gestió sostenible de l’aigua a les Illes Balears i a Formentera, on “cada gota compta a l’hora d’assolir l’equilibri entre creixement i gestió responsable dels recursos naturals”.

Jornada de retirada de munts de pedra a es Trucadors

foto ses salines pedres 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que en col·laboració amb el GEN-GOB i la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear s’ha organitzat per a aquest proper dissabte una jornada de retirada de munts de pedra a la zona des Trucadors.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha convidat a la població a assistir a aquesta jornada, que començarà a les 10.30 hores amb una xerrada informativa al punt de trobada, l’aparcament del restaurant es Ministre de ses Illetes. Tot seguit, els assistents es dirigiran a la part des Trucadors per “retirar alguns dels nombrosos munts que hi ha i tractar de retornar les pedres al seu lloc d’una manera ordenada i respectuosa amb l’entorn”, ha declarat la consellera.

Cal destacar que la zona des Trucadors, situada en ple cor del Parc natural de ses Salines, és un espai especialment fràgil a causa de l'erosió per l'onatge i el vent, una climatologia que configura un modelat litoral propi i singular amb formacions característiques, a més d’extremadament sensible a qualsevol canvi que es produeixi.

Aguilera ha destacat que el gran augment del nombre de visitants que hi ha hagut en els darrers anys, sumat a la moda d’amuntegar pedres per fer escultures “accelera considerablement els processos erosius naturals i propicia la futura desaparició d'aquesta part de l'illa. Per això cal conscienciar a la població sobre la importància de no alterar un espai tan sensible i intentar retornar la zona al seu estat natural”.

Totes i tots aquells que vinguin a participar de l’activitat des d’Eivissa, on el punt de trobada serà al port a les 08.30, tindran els desplaçaments entre les dues illes de franc gràcies a la col·laboració de Baleària així com el transport en bus d’anada i tornada fins ses Illetes. En finalitzar la jornada es convidarà a un refrigeri a tots els participants.

Collective Signatures torna a Formentera

foto collective signatures 1El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la segona edició del projecte cultural Collective Signatures, un projecte que compta amb la col·laboració de la Venice International Performance Art Week, l’Studio Contemporaneo, l’ED 520 École Doctorale des Humanités (adscrita a l’Universitat d’Estrasburg) i el Formentera Film.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes que es durà a terme a Formentera del 12 al 22 de novembre. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Durant la residència, tots els participants es formaran a través d’una sèrie de propostes artístiques i exercicis pràctics (corporals, gestuals, sensorials, verbals i intel·lectuals) inspirats en Formentera i els seus paisatges naturals. Fruit d’aquestes experiències, els artistes hauran estat reflexionant, escrivint, actuant, produint textos i explorant processos d’escriptura sintonitzats amb el paisatge i les formes característiques de l’illa.

Posada en comú

A banda de l’esmentada residència artística, Collective Signatures ha programat dos actes a la Sala de Cultura Cinema on el públic podrà copsar de primera mà les evolucions d’aquest projecte.

Així, el dissabte 17 de novembre, a partir de les 19.00, tindrà lloc la conferència mecatrònica Systematurgy. Accions, Dispositius i Dibuixos a càrrec de Marcel·lí Antúnez, que presentarà i mostrarà la seva carrera des del seu inici a principis de la dècada dels 90s fins avui. Tot seguit es farà la presentació del curtmetratge Signum, produït a Formentera durant la primera edició del projecte per VestAndPage en col·laboració amb Francesca Carol Rolla i La Pocha Nostra.

L’acte de final de la residència es celebrarà el dijous 22 de novembre, a partir de les 20.00 h, els participants presentaran una sèrie de performances individuals i col·lectives, així com diverses lectures originades a partir dels treballs amb VestAndPage, Antúnez Roca i Rolla. La performance final està pensada com un procés creatiu i col·laboratiu de treballs originals concebuts i produïts durant el taller.

CROTCH, la desaparició experimental del gènere

foto crotch 1Aquest dissabte, 10 de novembre, dins de la programació de la setmana del Dia Internacional d’Acció per la Despatologització de les Identitats Trans*, es presenta a Formentera CROTCH, un espectacle de llenguatges escènics com la dansa, i la performance de la companyia mallorquina Baal que reflexiona sobre la identitat de gènere.

L’objectiu d’aquesta peça és aportar llum i donar visibilitat als cossos i als pensaments desobedients i dissidents, a l’acceptació de la sexualitat, a la desaparició del gènere com a solució a la desigualtat entre gèneres i presentar l’experiment que tots podem ser dones, homes i tot el que es troba en el contínuum que va de l’un a l’altre, en un mateix cos.

Una fresca i peculiar mirada cap a la dansa. Es deslliga dels convencionalismes per a articular el seu propi llenguatge i investigar com establir nous diàlegs amb el públic i la tecnologia.

L’espectacle, inclòs dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, es podrà veure a la Sala de Cultura Cinema aquest dissabte a les 20.30 h i està recomanat per a majors de 18 anys.

Prèviament a l’escenificació de CROTCH, aquest divendres s’ha organitzat una classe magistral amb els alumnes de l’Escola de Dansa i professionals de les arts escèniques.

Més articles...

Pàgina 279 de 403

279

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat