• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Tercera campanya de la carta arqueològica subaquàtica de Formentera

foto boatEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi ambient, informa que durant aquesta setmana s’han dut a terme les actuacions corresponents a la tercera campanya de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. La campanya ha consistit en la prospecció, mitjançant sonar d'escombratge lateral i magnetòmetre, de la franja que va des de cala Saona fins al far des Cap de Barbaria.

Inicialment es preveia realitzar aquesta actuació durant el mes de desembre de 2017, però la tramitació d'informes preceptius per a l'autorització va obligar a desplaçar la data al mes d’abril d’enguany. Així, el passat 22 de gener la Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera va autoritzar la campanya de prospecció arqueològica, amb dictamen favorable de la Comissió Específica d'Arqueologia de 17 de novembre de 2017.

El projecte de Carta arqueològica subaquàtica està promogut per l'associació Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) i pel Consell Insular de Formentera, tenint en compte que en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019 l'elaboració d'aquest document figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades.

En Javier Rodríguez Pandozi, director de projectes de l’IBEAM ha avançat que durant l’actual campanya s’ha trobat fins a una quinzena d’elements d’interès que donaran pas a una quarta campanya que es desenvoluparà el proper mes d’octubre. Aquesta permetrà un estudi més detallat de les restes ara localitzades.

La consellera de Patrimoni, Susana Labrador, ha destacat que, una volta es duguin a terme les cinc campanyes previstes i s’enllesteixi la carta arqueològica subaquàtica, aquesta serà de gran importància per al Consell, ja que “disposarem d’una eina que localitzarà i descriurà el nostre patrimoni marí, de manera que podrem fer una correcta gestió i protecció del mateix”.

Ajuda per localitzar el patrimoni
Un cop configurada, la carta arqueològica subaquàtica passarà a ser titularitat del Consell de Formentera. La seva consulta, però, serà restringida a experts per evitar espolis.

Els responsables de la recerca han demanat ajuda a la població de Formentera en general, i pescadors i gent de mar en particular perquè en cas de trobar restes arqueològiques dins la mar avisin al departament de Patrimoni del Consell o als GEAS de la Guàrdia Civil perquè el puguin protegir.

Formentera obre el període d’inscripció per a les seves escoletes

foto escoleta 2018 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Educació, informa que el proper dijous 3 de maig s’obren les inscripcions per poder sol·licitar plaça per al pròxim curs escolar 2018-2019 a les Escoletes del Consell de Formentera, sa Miranda i el Camí Vell. El període d’inscripció es tancarà el 16 de maig.

Les persones interessades poden recollir i entregar la sol·licitud a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà entre el 3 i el 16 de maig, de 9 a 14 hores, de dilluns a dissabte. Les sol·licituds també es podran presentar via OVAC (sempre dins el període d'inscripció, ja que les presentades fora d'aquest termini no seran vàlides).

Amb la sol·licitud, les famílies disposaran d'un full on se'ls explica quina es la documentació a presentar, tant obligatòria com a efectes de barem, així com el calendari que regula tot aquest procés d'escolarització i la puntuació.

Per a qualsevol dubte i informació, les famílies es poden adreçar a l'Escoleta de sa Miranda dilluns, dimarts i divendres de 13.30 a 15.30 hores i a l'Escoleta del Camí Vell els dimecres de 13.30 a 15.30 hores.

La consellera d’Educació, Susana Labrador, ha explicat que el procés d'admissió serà comú per a les dues escoletes. “En la mateixa sol·licitud podran demanar plaça triant l'ordre de prioritat”, ha afegit. Podran optar a entrar a l’Escoleta de sa Miranda els infants nascuts al 2016, 2017 i 2018, i a l’Escoleta des Camí Vell els infants nascuts al 2016 i 2017.

Enguany s'inicia aquest procés d'admissió amb les dues escoletes obertes per tot l'any, amb un total de 128 places i 16 educadores i una directora, a més d’una auxiliar educativa per atendre als boixos i boixes amb NEE (necessitats educatives especials) i servei de cuina amb un cuinera i un ajudant de cuina.

La consellera ha volgut destacar el “gran repte que és l'etapa educativa de primer cicle d'infantil, amb dos grans objectius: la qualitat i la llista d'espera zero en aquest cicle, que si bé no és obligatori si que és imprescindible per a la conciliació familiar i laboral”.

Formentera incrementa els tractaments de control de moscards després de les pluges d'hivern

Foto control de moscards 2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat una nova campanya de control de les poblacions de moscards i quironòmids al Parc Natural de ses Salines. En concret, s’està actuant a s’Estany Pudent, s’Estany des Peix i ses Salines d’en Marroig, punts on es concentra la major part d’aigua dolça i es desenvolupen les larves de mosquits.

Durant la primera jornada d’ahir dimarts, l'equip tècnic va cobrir gran part de l'àrea de tractament i va constatar que hi ha gran quantitat d’aigua estancada degut a les elevades precipitacions d’aquests primers mesos de l’any, cosa que ha elevat de retruc la presència de moscards, tant en fase larvària com adulta.

Per aquesta raó, en la campanya 2018 s’incrementen els mitjans, passant de 24 jornades a 31 a realitzar en dues fases. Durant la primera fase, anomenada de xoc, s’apliquen dos tractaments per setmana (dimarts i dijous) durant les primeres 3 setmanes, mentre que durant la segona fase es realitzarà un tractament per setmana.

Així mateix, s’està treballant amb la dosis màxima permesa del Bacillus thuringiensis Israeliensis, el producte biològic autoritzat per aplicar en la zona del Parc Natural Ses Salines. L’objectiu és donar la major persistència a la presencia d’aquest insecticida natural que actua directament sobre les larves que es desenvolupen a les aigües estancades.

Per la consellera del ram, Daisee Aguilera, "després de realitzar la primera jornada de tractaments, valorem que ha estat un encert iniciar abans la campanya i intensificar les actuacions durant les primeres tres setmanes, ja que a més de la gran quantitat d’aigua estancada, hi ha prevista una pujada de temperatures per als propers dies. Per tant, la intensificació de la campanya ens permetrà reduir les poblacions de moscard i pal·liar els seus efectes nocius en la població".

El control de les poblacions de mosquits es realitza amb dos operaris que actuen amb motxilla aplicadora i polvorització de producte granulat per poder millorar l'eficàcia dels tractaments. Les feines es desenvoluparan fins a finals d'octubre.

L’import inicial dels tractaments per la temporada 2018 és de 32.075€, gairebé 10.000€ més de dotació que la passada campanya. Així i tot, si persistissin les molèsties produïdes per moscards i quironòmids, es podrien ampliar els tractaments.

Formentera acull la primera edició d’Inhòspit, mostra de noves dramatúrgies

foto inhospit 2El col·lectiu cultural Espai F ha presentat avui la primera edició de l’Inhòspit, una mostra de noves dramatúrgies que es realitzarà a la Mola durant el proper mes de maig i que compta amb el suport de les conselleries de Turisme i Cultura del Consell Insular de Formentera.

L’Inhòspit es durà a terme els propers dies 3, 4 i 5 de maig (dijous, divendres i dissabte) a partir de les 19h i està organitzat al voltant del projecte sociocultural de la Casa del Poble de la Mola.

Aquesta mostra, que tindrà caràcter anual, acollirà enguany nou espectacles de teatre, dansa i 'performance' en tres representacions diàries i en tres escenaris diferents del poble de la Mola: el Bosc de ses Planes, el Molí d’en Botigues i la Plaça del Pilar.

Així, la primera edició d'aquest festival reunirà més de vint artistes de diferents disciplines escèniques contemporànies i vuit companyies: dos de locals, una d'Eivissa, dos de Mallorca, dos de Barcelona i una del país de Gal·les.

En acabar cada una de les tres jornades, es farà un concert de cloenda al bar Can Toni.

Jornada de neteja de platges

Cartell neteja platgesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que l’associació ecologista "Que Celeste" organitza per a aquest proper diumenge 22 d’abril una nova jornada de neteja de platges.

L’activitat s’iniciarà a les 11.00 hores, amb l’aparcament del quiosc des Ministre com a punt de trobada. Els equips de voluntaris comptaran amb elements de recollida i borses de residus proporcionades pel Consell Insular i el Govern balear.

A més de les tasques de neteja, els voluntaris informaran als turistes sobre la importància de mantenir netes les platges de l’illa i de la necessitat de dipositar els residus en els contenidors diferenciats habilitats a les zones de bany de Formentera.

El material recollit durant la neteja es transformarà posteriorment en element de decoració per al festival que organitza anualment aquesta entitat.

Més articles...

Pàgina 304 de 403

304

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat