• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Dades recollida 'caravel·la portuguesa' a Formentera

Foto caravella 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que els darrers dies s’ha recollit un centenar de caravel·les portugueses a les platges i zones de bany de l’illa.

En concret, el servei de neteja de platges n’ha enretirat 89 a Migjorn, 9 Entre cala Embaster i es Caló de Sant Agustí i un parell a la platja d'Illetes.

Què cal fer si trobem una caravel·la
Si algú en troba un exemplar passejant per la platja, s’ha d’adreçar al telèfon 112 d’emergències, que és l’encarregat de centralitzar i registrar els avisos i donar part després al Consell per a que se’n faci la posterior retirada.

En cap cas s’ha d’intentar manipular l’exemplar i, si teniu mascotes, eviteu que hi vagin a ensumar o el trepitgin.

Des de la conselleria de Medi Ambient es recorda que és habitual que durant aquesta època de l'any les corrents marines i el vent empenyin a les nostres costes organismes com la caravel·la portuguesa. Sols cal tenir-ho en compte i actuar amb seny si ens en trobem una, talment com ho faríem amb d’altres espècies de borns.

16 d'abril de 2018
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Pintat de les noves zones d’aparcament regulat a Formentera

Foto nou pintatEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que a partir de demà, dimarts dia 17 d’abril, i durant les tres properes setmanes, es procedirà al pintat de les noves zones d’aparcament regulat a Sant Francesc, Sant Ferran i es Pujols.

Els treballs, que a banda del marcat de les zones blaves consistiran també en el repintat de les marques vials, s’han previst i zonificat de manera esglaonada per a minimitzar en la mesura del possible les molèsties a la ciutadania. A tal efecte, la policia local informarà amb previsió de les afectacions horàries així com dels carrers i vies on es realitzaran els treballs.

16 d'abril de 2018
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra la primera sessió participativa per la redacció del Pla de Mobilitat Sostenible

foto pla mobilitat 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, va celebrar ahir dimecres la primera sessió participativa per la redacció del Pla de Mobilitat Sostenible de Formentera, una sessió on el conseller d’Infraestructures i Mobilitat, Rafael González, la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, i representants de l’empresa IDOM, redactora del Pla de Mobilitat, van exposar davant la secció sectorial de Veïns/Veïnes i la secció sectorial de Territori i Medi Ambient del Consell d’Entitats els detalls d’aquest estudi.

Objectius del Pla de Mobilitat Sostenible
En paraules del conseller d’Infraestructures i Mobilitat, Rafael González, “l’objectiu d’aquest Pla és definir les mesures i actuacions que han de propiciar un canvi en la mobilitat de la nostra illa, fent aquesta més sostenible i respectuosa amb el medi ambient”.

El conseller afegí que el Pla de Mobilitat Sostenible consta de 4 fases de treball: un anàlisi i diagnosi de la mobilitat actual, la definició de les línies estratègiques, l’elaboració d’un pla d’actuacions amb el qual assolir els objectius fixats i per últim planificar i pressupostar aquestes actuacions a 8 anys vista. En la sessió d’ahir es presentà als assistents les dos primeres fases del Pla.

Anàlisi i diagnosi
Arrel de les enquestes i els aforaments realitzats l'any passat, ahir es va poder constatar que en un dia d’estiu a Formentera es realitzen un total de 118.911 desplaçaments, dels quals 37.609 són realitzats pels residents, 72.726 pels visitants (que pernocten a l’illa) i 8.576 pels excursionistes (que no pernocten a l’illa).

Pel que fa als residents, dels 37.609 desplaçaments (3,2 desplaçaments/dia), el 82% d’aquests viatges es fan amb vehicle a motor privat mentre que el 18% restant es realitzen en transports sostenibles (a peu, bicicleta i transport públic).

Els visitants realitzen 72.726 desplaçaments (3,6 desplaçaments/dia) dels quals el 66% es realitzen en vehicles de lloguer (cotxe i moto) i un 11% en vehicle a motor propi. El transport amb vehicle sostenible (a peu, bicicleta i transport públic) representa un 17%. La resta de modes representen el 6%.

Així mateix, dels excursionistes d’un sol dia, que realitzen 8.576 desplaçaments (2,3 desplaçaments/dia) el 40% utilitzen un mode de transport sostenible (a peu, bicicleta i transport públic), el 38% utilitzen vehicles de lloguer (moto i cotxe), el 10% vehicles a motor privats, el 9% utilitzen el taxi i un 3% altres modes.

Els principals desplaçaments dels residents es realitzen a l’interior de Sant Francesc i entre les poblacions de Sant Francesc i Sant Ferran i entre Sant Francesc i es Pujols. Els visitants es desplacen per tota l’illa i els excursionistes visiten principalment el Parc Natural de ses Salines.

Línies estratègiques
Davant d’aquestes dades, el conseller de Mobilitat, Rafael González, considera que “podem comprovar la gran incidència dels vehicles a motor privats, tant en els trajectes de residents, com de visitants i excursionistes. Per tant, ara hem de treballar per a projectar una mobilitat més sostenible amb la qual guanyin presència les mobilitats a peu, en bicicleta i el transport públic, a fi d’aconseguir un equilibri en quant a modes de transport a la nostra illa que resulti sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

Així, s’ha definit una dotzena de línies estratègiques que, entre d’altres coses, passen per potenciar els desplaçaments a peu, garantir una infraestructura ciclista adequada, redefinir el transport públic per donar resposta a les noves necessitats i demandes dels residents i visitants, millorar la mobilitat i accessibilitat als disseminats, racionalitzar l’ús del vehicle privat, millorar la seguretat viària i reorganitzar i gestionar l'espai dedicat a estacionament.

Ara s’obre un període per a què la ciutadania faci aportacions a aquest pla cara al posterior disseny d’un pla d’actuacions que s’exposarà en una pròxima reunió del Consell d’Entitats.

El TSJIB confirma el reconeixement des Campament com a BIC

foto es campament 2El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ha confirmat la declaració des Campament com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Es desestima així el recurs presentat per la propietat dels terrenys des Campament davant la declaració d’aquest espai formulada pel Consell de Formentera.

En data 29 de novembre de 2013, el Ple del Consell Insular de Formentera va acordar incoar expedient de declaració de BIC, en la tipologia de Lloc Històric, a la colònia penitenciària de la Savina, també coneguda com “es Campament”.

En aquest acord s'explica que “l'antiga colònia penitenciària de la Savina, coneguda com es Campament, va ser declarada bé d'interès cultural (BIC), en la tipologia de lloc històric, mitjançant acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa i Formentera de 30-09-2002”.

Davant aquesta declaració de BIC, la propietat va interposar un recurs contenciós administratiu que ara ha estat desestimat pel TSJIB, que ha acordat la publicació en el BOIB d’aquesta declaració i la seva inscripció en el Registre d'Insular de Béns d'Interès Cultural.

La consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, ha valorat la sentència de manera molt positiva, ja que “permet que aquest espai d’alt valor històric i patrimonial rebi el reconeixement que varem proposar des del Consell. Estem en un moment de recuperació de la memòria històrica i es Campament es un espai d’especial importància en aquest sentit”.

Compromís del Consell de Formentera amb la Memòria Històrica
Aquesta sentència referma la implicació del Consell Insular en la recuperació de la memòria històrica a Formentera. El passat 1 de març, coincidint amb la celebració del Dia de les Illes Balears, es va descobrir al cementeri de Sant Ferran un monòlit en record dels cinc formenterers assassinats pels franquistes l’any 1937, essent aquest el primer d’aquestes característiques inaugurat a la nostra comunitat.

Formentera acull el 'feminisme per a principiants' de la mà de Nuria Varela

Nuria varela feminismo para principiantesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha organitzat per al dilluns vinent l’acte de presentació del llibre Feminismo para principiantes de na Nuria Varela. Un acte que comptarà amb la participació de la mateixa autora, que departirà sobre l’actualitat del feminisme i sobre les contradiccions de la nostra societat al seu respecte.

Na Nuria Varela és una experta en feminisme, llicenciada en Ciències de la Informació, escriptora, màster universitari en estudis interdisciplinaris de gènere i màster en gènere i polítiques d’Igualtat entre homes i dones. En aquesta ocasió ve a Formentera per presentar-nos la nova edició en format còmic del seu llibre Feminismo para principiantes, una revisió de l’assaig original, editat el 2008, que amb un llenguatge diferent i molt pes de les il·lustracions persegueix apropar el feminisme a tothom.

La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha destacat que “des del Consell de Formentera creiem que entendre que el feminisme no és només «cosa de dones», és clau per deixar una societat millor per a totes i tots”. Parellada considera imprescindible apropar les aportacions del feminisme a tota la població en general “perquè un govern progressista ha de treballar per posar aquest cos de coneixements a l’abast de tots en entendre la difusió de les aportacions feministes com un servei públic”, raó per la qual convida tothom a assistir a la conferència de na Nuria Varela.

La xerrada i presentació del llibre es farà aquest proper dilluns, dia 16 d’abril, a les 20.00 hores a la Biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc.

En aquest acte, que s’organitza en el marc de les activitats de la Diada de Sant Jordi, hi col·labora també l’Institut Balear de la Dona, motiu pel qual es comptarà amb la presència de la seva directora, la senyora Rosa Cursach.

Més articles...

Pàgina 305 de 403

305

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat