• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera convoca els seus veïns per parlar del Pla de Mobilitat Sostenible

Carretera-reduxEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, ha convocat la sessió conjunta de les de la secció sectorial de veïns/veïnes i de la secció sectorial de Territori i Medi Ambient del Consell d’Entitats per assistir a la primera sessió participativa per la redacció del Pla de Mobilitat Sostenible de Formentera, una sessió que, d’altra banda, serà oberta a la participació de tothom.

Segons ha avançat el conseller insular de Mobilitat, Rafael González, aquest Pla té per objectiu “definir les mesures i actuacions que han de propiciar un canvi en la mobilitat de la nostra illa, fent aquesta més sostenible i respectuosa amb el medi ambient”.

Antecedents
Arrel dels estudis de mobilitat realitzats pel Consell el passat 2017, s'ha pogut realitzar una anàlisi diagnosi de la mobilitat de l'illa de Formentera. Aquest estudi ha consistit en entrevistes tant a residents com a turistes i excursionistes, així com comptatges de vianants, bicicletes, vehicles privats, de lloguer i transport públic.

Així, el proper dimecres, a partir de les 20 hores, a la Sala de Plens del Centre de Dia, el conseller de Mobilitat, Rafael González, la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, així com representants de l’empresa redactora del Pla de Mobilitat (IDOM), donaran a conèixer l’anàlisi de les dades recopilades cara a estructurar les línies estratègiques per a aconseguir una mobilitat sostenible.

Amb posterioritat, s’elaborarà un pla d’actuacions concretes així com el pressupost d’aquestes. Aquest pla comprendrà una planificació a vuit anys vista.

Visita Neus Mateu, directora insular de l’Estat

Foto Neus Mateu 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i la vicepresidenta primera, Susana Labrador, han rebut avui a na Neus Mateu, nova directora insular de l’Estat, en la seva primera visita a Formentera. Posteriorment, s’ha celebrat una reunió de treball on s’han tractat especialment els temes més importants cara a garantir la seguretat a l’illa en els mesos d’estiu.

Per part del Consell, el president Jaume Ferrer ha traslladat a la nova directora la necessitat de poder comptar per a aquest estiu amb reforç de la Guàrdia Civil de trànsit i de la Guàrdia Civil de la mar, de la que Ferrer ha destacat que “l’any passat, per primera vegada, va tenir seu al Port de la Savina, i va desenvolupar una funció molt important per a exercir un millor control de la gran quantitat d’embarcacions que tenim fondejades i que transiten per les nostres costes”. Així mateix, el president del Consell ha recalcat la importància de poder disposar de tots els efectius de la benemèrita durant tota la temporada d’estiu, “entenem que la col·laboració entre els efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Local, sobretot quan tenim falta d’efectius en algun dels dos cossos, és imprescindible per donar el servei que l’illa precisa, tant als residents com als que ens visiten”.

Per la seva banda, la directora insular de l’Estat ha volgut destacar els bons resultats obtinguts amb les investigacions posteriors als robatoris patits a vàries propietats l’any passat, “es van efectuar diverses detencions i no hi ha hagut moltes més denúncies. Esperem seguir amb els reforços i que la situació millori encara més”, ha declarat Mateu, que s’ha mostrat també optimista en quant a la resolució de les perquisicions referents als incendis de Cala Saona i ha confirmat l’establiment de nou aquest estiu d’una base de la Guàrdia Civil de la mar a Formentera alhora que ha advocat per seguir amb els reforços d’estiu i per la continuïtat de la coordinació entre Policia Local i Benemèrita.

Aquests temes es tractaran més àmpliament a la propera junta de seguretat, a celebrar el mes vinent.

Visita a la casa de sa Senieta, futura seu central del Museu de Formentera

Foto sa senieta 2El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, la vicepresidenta i consellera de Turisme del Govern de les Illes Balears, Bel Busquets, així com la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, i la consellera insular de Turisme i Territori, Alejandra Ferrer, han fet avui matí una visita a la casa de sa Senieta, futura seu central del Museu de Formentera.

Sa Senieta
El passat 19 de desembre es feia efectiva la compra de sa Senieta per part del Consell de Formentera, que pagava un import de 2,5 milions d’euros a la propietat. D’aquests, 1 milió és finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i mig milió més, amb fons de la conselleria de Cultura del Govern balear. El Consell de Formentera n’ha aportat el milió restant.

La vicepresidenta Bel Busquets ha volgut destacar la compra d’aquesta propietat gràcies, en part, als ingressos generats per l’Impost de Turisme Sostenible; “hem pogut generar l’adquisició d’aquest bé patrimonial i cultural per a habilitar-lo com a futura seu central del Museu de Formentera i donar visualització, així, als beneficis que suposa aquest impost per a les Illes i en concret per a Formentera”.

El president del Consell, Jaume Ferrer, ha recalcat la cooperació entre administracions per a poder adquirir sa Senieta. “Gràcies a la col·laboració entre el Consell i les conselleries de Turisme i Cultura del Govern, hem pogut fer front a la compra d’aquest habitatge i començar a fer realitat una llarga reivindicació de l’illa de Formentera”.

Així mateix, la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, ha recordat que hi ha una altra partida de mig milió d’euros que permetrà desenvolupar el projecte d’adequació d’aquest futur equipament museístic.

Cal recordar que sa Senieta és l'únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d'acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular.

A més de sa Senieta, que albergarà la col·lecció permanent i els serveis públics generals, la futura xarxa museística de Formentera comptarà amb dos espais més; d’una banda, La casa de Can Ramon, que es dedicarà a l’exhibició de la col·lecció etnogràfica del Museu de Formentera, i de l’altra, l’actual solar al costat del Fossar Vell, espai que es destinarà a arxiu i biblioteca especialitzada, sala de conferències i exposicions, espai de dipòsit i reserves, a més de laboratori d’investigació.

D’aquesta manera es crearà un circuit museístic que reunirà totes les característiques exigides a la Llei de Museus de les Illes Balears i que oferirà un servei de qualitat tant a la població local com al turisme.

Formentera destina 250.000 euros per a la rehabilitació i restauració de patrimoni cultural

Mur pedra secaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi Rural, informa que ja és oberta la nova convocatòria de subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca, soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques existents i intervencions en béns del patrimoni cultural de Formentera.

L'import destinat a aquestes subvencions serà de 250.000 euros, distribuïts entre les diferents línies d’ajuda per a les anualitats 2018-2019 i es distribuiran a raó de 75.000€ per aquest 2018 i 175.000€ per a l'any 2019.

Objectiu de les subvencions
Aquests ajuts pretenen incidir en el manteniment, consolidació i millora de l’estat de conservació d’elements que es consideren interessants tant des del punt de vista patrimonial com paisatgístic.

Per a la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, “es cerca posar en valor el nostre patrimoni així com potenciar l’aplicació de les tècniques tradicionals de l’illa a l’hora de recuperar elements de notable interès com els murs de pedra seca”. Així mateix, aquestes subvencions cerquen conscienciar la societat sobre el valor de recuperar l’aspecte original d’uns elements patrimonials que fan que Formentera mantingui un caràcter singular.

Lloc i termini de presentació de sol·licituds
Les sol·licituds es poden presentar a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), o a través de l’oficina virtual (OVAC) www.consellinsulardeformentera.com. Els interessats a optar a aquestes subvencions tenen de termini fins el proper dimarts 15 de maig.

Podeu trobar tota la informació de les ajudes al següent enllaç: http://bit.ly/2GyBhkE

Millores de patrimoni a la Mola
Amb el mateix objectiu de conservació i millora d'aquest patrimoni que fa que el paisatge de l'illa sigui tan especial, el Consell de Formentera està executant aquest dies la reforma i rehabilitació dels murs de pedra seca que donen accés a la plaça de l’església del Pilar de la Mola.

L’entrada de la primavera acull les celebracions de la Diada de Sant Jordi a Formentera

Jeroni obradorEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats de la Diada de Sant Jordi d’enguany, unes activitats que s’estendran durant tot el mes d’abril “perquè grans, joves i petits gaudeixin d’una festa tan tradicional que té com a objectiu apropar la cultura a la ciutadania”, segons ha explicat la consellera de Cultura Susana Labrador.

Les activitats comencen aquest mateix dimarts, 3 d’abril, amb la xerrada “Nous formenterers” a càrrec d’Isidor Marí i organitzada per l’Obra Cultural Balear de Formentera (OCB). La xerrada tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Activitats infantils i juvenils
El diumenge 15 d'abril comencen les activitats per als infants i joves amb l’espectacle infantil El viatge d’en Filo Cordafil, a càrrec de la companyia menorquina s’Espai de Circ, un espectacle recomanat per a nens i nenes a partir de 6 anys que es representarà a les 17.30 h, a la Sala de Cultura (Cinema).

El divendres 20 d’abril, els més joves podran gaudir d’un taller de roses de Sant Jordi amb henna al Casal de Joves.

El dimarts 24 d’abril, la Biblioteca Marià Villangómez, acollirà a les 18.00 h el contacontes Contes i Llegendes de Formentera, a càrrec d’Àngels Martínez Corderas. Aquesta activitat constarà d’un contacontes i d’un posterior taller.

Presentacions de llibres
El dilluns 16 d’abril tindrà lloc la xerrada sobre el llibre Feminismo para principiantes, a càrrec de l’experta en violència de gènere, Núria Varela, periodista i professora en Ciències Jurídiques Socials. El llibre pretén apropar el feminisme a tot el món oferint la història i l’esperit que el Moviment ofereix a la societat. La presentació i col·loqui amb l’autora tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez i compta amb la col·laboració d’IBDona i Espai Dones.

El dimarts 17 d’abril El Gall Editor juntament amb la conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera presenten la reedició del llibre La cuina de Formentera, un llibre que recorre les receptes més tradicionals de la nostra cuina. La presentació correrà a càrrec dels autors; Artur Portes i Vicent Ferrer. La presentació es realitzarà a la Biblioteca Marià Villangómez a les 20.00 h.

El dimecres 18 d’abril a les 20.00 h la Biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació del còmic Días Oscuros basat en la novel·la homònima de l’autor eivissenc Lluís Ferrer, l’obra gira al voltant d’una història real esdevinguda a Eivissa durant la II Guerra Mundial.

El dimecres 25 d’abril, l’OCB organitza la presentació del llibre Terra endins, mar enllà de Marià Torres, a càrrec de Maria Teresa Ferrer i Ramon Mayol. L’acte tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

El dijous 26 d’abril es farà la presentació del llibre infantil Rondalles de Formentera a càrrec de l’autor Pere Morell i presentat per Maria Teresa Ferrer. La presentació s’efectuarà a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Finalment, el dilluns 30 d’abril a les 20.00 h la Biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació de la revista Randa que dedica el seu núm. 79 a Formentera. La presentació serà a càrrec d’Esperança Marí i Isidor Torres i comptarà amb la participació d’alguns dels col·laboradors.

Cal destacar l’esforç del Consell de Formentera col·laborant amb aportacions per ajudar a fer realitat algunes d’aquestes publicacions, donant suport a la difusió de la història i cultura pròpies de l’illa.

Concerts
El dissabte 7 d’abril a les 20.00 h al Centre Antoni Tur “Gabrielet”, l’OCB organitza el concert de la cantant i compositora Cecilia Giménez, que presentarà el seu nou treball Romeo, un disc de cançons de diferent època, tradició, llengua i estil, embastades per la profunditat del sentiment.

El dissabte 21 d’abril es celebrarà el concert de Sant Jordi. A les 17.30 h a la plaça de la Constitució tindrà lloc l’Intercanvi de Bandes a càrrec de la Banda Juvenil del Patronat d’Eivissa, la Banda de Sant Marcel·lí de València i la Banda Municipal de Formentera.

Tot seguit, a les 20.00 h el jardí de ses Eres acollirà el concert del cantautor mallorquí i ex component d’Antònia Font, Joan Miquel Oliver, que presentarà el seu nou disc Atlantis. On l’artista segueix explorant l’estètica electrònica del seu anterior àlbum Pegasus.

El divendres 27 d’abril, Espai Frumentària organitza el concert de Voiciello, un duet format per la cantant Carme Garí i el violoncel·lista i compositor Gabriel Fiol que ens presentaran el seu treball Una veu, un violoncel, un món de sensacions, un espectacle musical que convida a un viatge per la música clàssica així com d’altres gèneres. El concert serà a les 20.30 h a la Casa del Poble de la Mola.

Diada de Sant Jordi
Durant el matí del Dia de Sant Jordi, dilluns 23 d’abril, es posaran paradetes de llibres gratuïts provinents del fons de la biblioteca, i altres associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà.

A les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema) es celebrarà el lliurament de premis de la XIX edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Segons destaca la consellera Labrador, “aquest concurs pretén estimular treballs de creació literària i fomentar l’hàbit lector entre la població infantil de Formentera”.

Arran de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, enguany els relats, en aquesta convocatòria, versen sobre “Formentera i el seu patrimoni cultural”. L’acte de lliurament de premis comptarà amb l’animació a càrrec d’Impro Ibiza.

Cicle dedicat a Blai Bonet
El divendres 13 d’abril, a les 20.00h, la Sala d’Actes de la conselleria de Cultura acollirà el Cicle dedicat a l’escriptor, poeta i dramaturg mallorquí Blai Bonet, amb la conferència “El teatre de Blai Bonet” a càrrec del professor de l’ESADIB i Doctor en Arts escèniques per la UAB Joan Tomàs Martínez.

Dissabte 14 tindrà lloc l’obra de teatre per a tots els públics Oficis al carrer de la companyia Tshock Cultural Emocional, una obra dedicada a la faceta dramatúrgica i artística de Blai Bonet i on es retroben els mateixos actors que la van interpretar per primer cop, i per a qui l’autor la va escriure, 40 anys després. Tot seguit es projectarà un documental El teatre de Blai Bonet que recorre la seva vida. Al final de l’acte el Govern de les illes Balears vol obsequiar a tots els assistents amb un DVD.

Caminada popular
El dissabte 28 d’abril, i per cloure les activitats de Sant Jordi, l’OCB organitza una caminada popular a càrrec d’Andreu Ferrer i Santi Colomar. La sortida serà a les 10.00h a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Aquestes activitats estan organitzades per l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera amb la col·laboració de les Biblioteques de l'illa, l’Escola de Música i Dansa i del Casal de Joves. Compten també amb la implicació especial dels centres d’educació infantil i primària de Formentera i associacions com Obra Cultural Balear de Formentera, Espai F_ i altres entitats com Ràdio Illa i l’Institut d’Estudis Baleàrics, als quals agraïm la seva col·laboració.

Més articles...

Pàgina 306 de 403

306

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat