• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Sa Senieta serà la seu central del futur Museu de Formentera

Foto sa senieta 2Avui a les 13.15h a la Sala d'Actes del Consell de Formentera el president del Consell, Jaume Ferrer, la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, i la consellera de Cultura i Patrimoni de Formentera, Susana Labrador, han comparegut davant la premsa després de la reunió del Patronat de la Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera.

En aquesta reunió s’ha acordat treballar per crear una xarxa museística a Formentera que comptarà amb tres espais diferenciats:

La casa de Sa Senieta: espai principal del Museu de Formentera que albergarà la col·lecció permanent i els serveis públics generals.

La casa de Can Ramon: espai públic dedicat a l’exhibició de la col·lecció etnogràfica del Museu de Formentera.

L’actual solar al costat del Fossar Vell: espai dedicat a arxiu i biblioteca especialitzada, sala de conferències i exposicions, espai de dipòsit i reserves, a més de laboratori d’investigació.

D’aquesta manera es crearà un circuit museístic que reunirà totes les característiques exigides a la Llei de Museus de les Illes Balears i que oferirà un servei de qualitat a la població local i al turisme.

Sa Senieta
El passat 19 de desembre es feia efectiva la compra de Sa Senieta per part del Consell de Formentera, que pagava un import de 2,5 milions d’euros a la propietat. D’aquests, 1 milió és finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i mig milió més, amb fons de la conselleria de Cultura del Govern balear. El Consell de Formentera n’aporta la quantia restant.

A més, Fanny Tur ha recordat que hi ha una altra partida de mig milió d’euros reservada per començar a fer el projecte d’adequació de Sa Senieta com a seu del futur Museu de Formentera.

Cal detacar que Sa Senieta és l'únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d'acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular. Aquest immoble està inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, com a element AT-C-150, amb grau de protecció B i va ser declarat com a bé catalogat a l'any 2002.

Can Ramon
La parcel·la on es troba la casa i l’aljub de can Ramon va ser adquirida pel Consell Insular de Formentera amb la previsió que la casa, una vegada restaurada, “pugui acollir les diferents col·leccions museogràfiques relacionades amb l’etnografia (tant de titularitat pública com privada) que en aquests moments tenim a Formentera”, segons ha detallat la consellera.

Can Ramon figura dins el catàleg del patrimoni cultural de Formentera i té un grau de protecció C. És una casa tradicional pagesa, de més grans dimensions del que era habitual, amb una dedicació a l'agricultura i ramaderia que quasi es podia qualificar d'explotació industrial, vinculada entre altres coses a l’elaboració del vi, segons recull el catàleg. L’aljub vinculat a la mateixa casa també és element d’arquitectura tradicional, amb grau de protecció A.

Finalment, Fanny Tur ha dit que "el Museu de Formentera és un compromís que assumeix el Govern", i ha concretat que espera que en "aquesta legislatura el projecte quedi encarrilat de tal manera que ja no es pugui aturar". El president del Consell, Jaume Ferrer, ha volgut donar les gràcies a la consellera Fanny Tur, ja que “gràcies a la seva insistència i ganes de que aquest museu acabi sent una realitat, avui podem donar informació més detallada d’aquest important projecte per a l’illa que esperem que acabi sent una realitat el més aviat possible”.

Tancament integral del carrer Guillem de Montgrí per obres de millora

Obres guillem de montgri 2El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Infraestructures i Mobilitat, informa que arrel de les obres de millora que es duen a terme al nucli urbà de Sant Ferran, a partir d’aquest dilluns, dia 29 de gener, el carrer Guillem de Montgrí, que uneix la carretera principal (Avda Joan Castelló Guasch) amb la rotonda d’es Pujols i passa pel centre de la localitat, restarà tallat a trànsit i aparcament en tot el seu recorregut.

Les mesures establertes per a minimitzar els efectes d’aquest tancament són les següents:

Accés a l’escola de Sant Ferran; s’hi podrà accedir pel mateix lloc, ja que encara que el carrer Guillem de Montgrí quedarà tallat, des de l’Avinguda Joan Castelló Guasch es podrà seguir accedint al CP de Sant Ferran mitjançant els carrers Sant Jaume i Tarragona.

Accés al carrer Major; al tram nord del carrer Major s’hi podrà seguir accedint des de la rotonda nord d’entrada al poble, la d’es Pujols.

Accés als carrers per a vianants; es podrà accedir als carrers Mallorca, Menorca i Havana pel carrer Alacant. Aquest carrer passarà a ser de doble sentit durant la durada de les obres.

Així mateix, per a anar cap a la zona sud de Sant Ferran i es Pujols s’haurà d’utilitzar la circumval·lació.

Cal recordar que per minimitzar molèsties a veïns i negocis afectats, a inicis de desembre es va habilitar un nou aparcament dissuasiu amb 70 places de capacitat al que s’accedeix des de la circumval·lació.

Es preveu que les obres al carrer Guillem de Montgrí, que s’iniciaren el passat dimecres 10 de gener en la seva primera fase i s’amplien a partir d’aquest dilluns 29 a tot el seu recorregut, a més de les que s’executen al carrer València, finalitzin el 30 d’abril.

Nova edició del Taller d’agricultura per a infants

Taller dagricultura per a infantsEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que el pròxim dijous 1 de febrer s’obre el termini d’inscripció dels tallers d’agricultura per a nens, un termini que es perllongarà fins l’inici dels tallers o fins que les places estiguin totes cobertes. Tanmateix, l’àrea d’Agricultura elaborarà un llistat d’espera per aquells nens que no s’hagin inscrit dins el termini proposat.

Els tallers començaran el dissabte 17 de febrer i acabaran al mes de juny, coincidint amb la finalització del curs escolar

Adreçada als més petits, aquesta activitat vol ser una ferramenta que afavoreixi i contribueixi a l’educació mediambiental i al desenvolupament individual i social de l’infant. Així mateix, el coneixement del món rural i tradicional fomenta el respecte i defensa de la natura.

Els tallers es desenvoluparan els dissabtes al matí, en dos grups separats i de dues hores de durada cadascun. Així, de 10h a 12h es farà el taller adreçat a infants d’entre 4 i 6 anys, i de 12h a 14h s’impartirà l’adreçat a boixos i boixes entre 7 i 11 anys.

Els tallers són pensats per a un màxim de 15 nens, seran conduïts per dos monitors i es realitzaran a l’Hort dels nens, una àrea habilitada a prop de la Capella de sa Tanca Vella de Sant Francesc. Els alumnes hauran de dur roba còmoda i calçat adequat per als tallers, a més d’una ampolleta d’aigua.

El conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, ha declarat que aquest curs es reedita després de la bona acollida que han tingut les darreres edicions. L’objectiu és que els més petits es “familiaritzin i gaudeixin de les tasques del camp, tan arrelades a la nostra illa”. Escandell ha recordat que des de la seva àrea es vol potenciar la recuperació del camp a l’illa, i que “fer-ho a partir dels més joves és una garantia d’assegurar-ne la pervivència i l’us en les generacions futures”.

Formentera sol·licita que sigui l’Estat qui pagui el plus d’insularitat als empleats públics

Ple gener reduxEl Consell de Formentera ha celebrat avui divendres el primer Ple ordinari d’aquest 2018, una sessió on la proposta del complement salarial per a compensar la insularitat ha estat la més debatuda per les conselleres i consellers.

La primera iniciativa al respecte l’ha presentada el Partit Popular (PP), que contemplava un plus d’insularitat d’un milió d’euros que es finançaria amb recursos propis del mateix Consell de Formentera. Aquesta proposta ha estat votada en contra pel grup de Gent per Formentera (GxF), que té la majoria i per tant no ha prosperat. El PSOE ha presentat una segona proposta en aquest sentit, que també ha estat rebutjada.

Vanessa Parellada, consellera de Benestar Social, Joventut i Recursos Humans, ha afirmat que totes dues propostes s’han rebutjat perquè contemplaven que el plus el pagués el Consell de Formentera, “la triple insularitat la pateix tota l’illa sencera. No és possible prendre mesures que millorin la situació d’un part de la població en perjudici de l’altra part, que és qui l’hauria de finançar, no tindria sentit perquè al final Formentera pagaria els problemes de treballar a Formentera”.

GxF ha presentat una transaccional on s’ha declarat favorable al complement d’insularitat però pagat per l’Administració General de l’Estat, “igual que fem amb mesures com el descompte de resident, el transport de residus, o tot allò que diem que és per compensar la insularitat, s’ha de pagar amb els recursos de qui no pateix aquesta insularitat”, ha dit Vanessa Parellada. Aquesta transaccional sí ha prosperat amb els vots a favor de GxF i l’abstenció dels altres grups PP, PSOE i Compromís.

Altres proposicions
El Ple del Consell també ha aprovat, amb el suport de tots els grups, la proposta de GxF per subscriure un conveni amb el consorci de transports de Mallorca que permetrà l’establiment d’un sistema tarifari integrat. Així mateix, s’ha donat el vist-i-plau unànime a la declaració d’interès general a l’ampliació de les xarxes de baixa tensió de Recó de la Llenya, sa Miranda i Can Simonet, mentre que amb els vots de GxF i l’abstenció de la resta de grups s’ha confirmat la proposta de denegació d’estudi de detall d’un solar de Sant Ferran promogut per l’entitat Plaça de Sant Ferran SL.

L’aprovació definitiva de l’estudi de detall de l’avinguda Joan Castelló Guasch de Sant Ferran ha estat aprovada amb vots a favor de GxF i PP i abstencions de PSOE i Compromís, i la proposta de regulació d’horaris, d’amenització i ambientació musical ha comptat amb els vots a favor de GxF i Compromís i abstenció de la resta de grups.

La proposta del PP de regularització del lloguer turístic a habitatges plurifamiliars de zones urbanes no ha prosperat en votar-hi en contra GxF i PSOE, mentre que una proposta dels socialistes, que demanava la senyalització de zones de pas segures per als vianants a la zona escolar de Sant Francesc ha estat aprovada per unanimitat.

Compareixença
La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Susana Labrador, ha comparegut davant el Ple per donar compte de les actuacions realitzades en matèria de l'àrea que representa, recordant que la funció del seu càrrec és, segons ha assegurat "impulsar i dirigir projectes encaminats a la millora de la situació cultural, patrimonial i educativa de la nostra illa, dins el marc dels criteris generals de treball de l'equip de Govern i de l'àrea de coordinació que se li atribueix".

A continuació Susana Labrador ha fet un repàs a quines han estat les accions executades per les àrees sota la seva responsabilitat durant el 2017 destacant quatre accions que ha considerat de gran importància:

L'exhumació de la fossa del cementiri de Sant Ferran durant el mes de novembre, que tenia com a objectiu l'exhumació i la recuperació de les restes de cinc víctimes de la violència franquista durant la Guerra Civil, afusellades a Formentera l'1 de març de 1937 a la tàpia de darrere del cementeri.

Aquestes feines, realitzades pel Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, han estat finançades pel Govern i pel Consell Insular de Formentera.

L'inici de les obres de rehabilitació del Far de la Mola, que es complementaran amb el projecte museogràfic d'aquest espai, que albergarà un centre d'interpretació dels fars de Formentera, un espai de col·lecció museogràfica sobre el patrimoni marítim de l’illa i un espai polivalent per actes de diferent caràcter cultural.

La concessió de la llicència per a la construcció de la futura escola i escoleta de Sant Ferran, un dels principals objectius de l’equip de Govern que serà una realitat gràcies a l'intens treball de l'àrea de Patrimoni i de Territori junt amb els lletrats i el treball conjunt i coordinat dels serveis tècnics del Consell amb els tècnics de l'Ibisec, treball que ha permès concedir la llicència al mes següent de l'aprovació de la modificació de les NNSS.

I com a darrer punt, l'obertura del nou punt de biblioteca de Sant Ferran, un espai que permet dinamitzar l’oferta cultural i d’oci del poble i que compta amb tres zones diferenciades; una zona d’adults, un espai infantil i una zona d'ordinadors amb accés a Internet.

Formentera ofereix un programa d’acolliment lingüístic per a alumnat nouvingut

Presentacio del projecte dacolliment linguisticAquest matí s’ha fet la presentació del projecte d’acolliment lingüístic per a afavorir la integració d’alumnat nouvingut. La presentació ha estat a càrrec de la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, i de la docent i coordinadora de les classes, Maria Isabel Jiménez.

Davant el fet que existeix una major concentració de fracàs escolar i abandonament entre els i les joves immigrants en relació als natius, i que aquest factor esdevé un obstacle per al seu normal desenvolupament econòmic i social, des del departament d’Immigració es va plantejar l’inici d’aquest projecte, que es materialitza en un taller d’acolliment lingüístic pensat per a donar resposta a les necessitats específiques d’aquest col•lectiu.

Objectius del programa d’acolliment
A diferència d’anteriors edicions, el programa d’enguany, que comença el 5 de febrer i s’estendrà fins a la finalització del curs, no se centrarà en un grup escolar, sinó que s’oferirà a tots aquells nouvinguts tant de primària com de la ESO.

En paraules de na Maria Isabel Jiménez, coordinadora de les classes, “oferint aquest recurs, que cerca potenciar la millora de comprensió lectora, escriptora, així com oral de la llengua catalana, volem donar resposta a una sèrie de necessitats que es promouen i demanen des dels centres escolars”.

D’aquesta manera es pretén millorar tant l’aprenentatge escolar com la integració social, ja que com ha esmentat la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, “si hi ha una bona integració de l’alumnat a l’escola, creiem que la integració de la família en general en surt també beneficiada”.

Les classes s’adequaran al nivell escolar de cada alumne i volen potenciar també el treball en equip i promoure la igualtat d’oportunitats a l’hora de seguir el ritme de les classes lectives i fomentar una actitud en positiu de l’alumnat nouvingut davant la llengua vehicular dels centres educatius de les Illes Balears.

Inscripcions
Les inscripcions per a aquesta activitat es realitzaran a la seu del Centre Municipal de Serveis Socials, a la Vénda des Brolls número 53, de dilluns a divendres en horari de 09.00h a 14.00h, des d’aquest dijous 25 de gener fins al dijous 1 de febrer.

Per a més informació, es pot consultar també al telèfon 971 32 12 71 o al correu electrònic rescolar@conselldeformentera.cat. L’espai on es desenvoluparan les classes d’acolliment es decidirà en funció del nombre d’inscripcions i de les seves necessitats.

Més articles...

Pàgina 315 de 403

315

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat